Fostul general Petr Pavel a câştigat alegerile prezidenţiale în faţa lui Babis, fostul premier populist din Republica Cehă.

 

Un fost general NATO, Petr Pavel, care a promis sprijin neclintit pentru Ucraina va deveni următorul preşedinte ceh după ce a obţinut o victorie convingătoare asupra fostului prim-ministru miliardar Andrej Babis. Petr Pavel, care a servit cândva general al NATO, conducea alegerile cu un procent de 57,1%, în cele aproape 90% din circumscripţiile de votare numărate, potrivit datelor publicate sâmbătă de Biroul de Statistică din Cehia. Andrej Babis, un magnat al chimiei, agriculturii şi mass-media cunoscut pentru ciocnirile sale cu Uniunea Europeană, avea un procent de 42,9%.

Aceste rezultate l-au determinat pe premierul actual al Replublicii Cehe, Petr Fiala, să-l felicite pe Pavel, pe care l-a numit „candidat civic”.

„Valorile pe care le-a reprezentat au câştigat – şi acesta este un mesaj foarte important în aceste vremuri complicate din punct de vedere intern şi economic”, a declarat Petr Fiala la Praga.

Victoria ar putea susţine unitatea occidentală împotriva agresiunii ruse cu un lider al UE care sprijină livrările de arme către Ucraina şi sancţiunile UE împotriva Kremlinului. De asemenea, marchează o înfrângere împotriva unui fost premier populist care a avut o relaţie controversată cu UE şi cu instituţia politică cehă.

Câştigătorul îi va urma preşedintelui Milos Zeman, el însuşi o figură polarizantă care a antagonizat aliaţii UE cu sprijinul lui Vladimir Putin – până când acesta a invadat Ucraina.

Pavel, în vârstă de 61 de ani, şi-a evidenţiat trecutul în Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord ca o garanţie a loialităţii euro-atlantice a naţiunii. Fostul membru al forţelor speciale a candidat ca independent şi a promis că va lua o poziţie mai puţin confruntatoare în problemele interne.

Un novice în politica cehă, Pavel a fost, de asemenea, forţat să răspundă la întrebări despre apartenenţa sa la partidul comunist din Cehoslovacia în anii 1980 şi despre aspiraţiile de a se alătura informaţiilor militare ale naţiunii din Pactul de la Varşovia. Pavel şi-a numit afilierea la partid în tinereţe o greşeală, pentru care este compensat prin slujirea în armatele NATO.

Babis, în vârstă de 68 de ani, caută să revină la înalte funcţii după ce a fost exclus din funcţia de prim-ministru la alegerile din 2021. Unul dintre cei mai bogaţi cehi, el a atacat guvernul Fiala pentru că nu a ajutat cetăţenii în cea mai gravă criză a costului vieţii din trei decenii.

În calitate de prim-ministru, Babis a îmbrăţişat o agendă anti-imigraţie şi a devenit un aliat apropiat al liderului naţionalist al Ungariei, Viktor Orban. Babis şi-a câştigat, de asemenea, o reputaţie de ciocnire cu UE din cauza politicilor de migraţie şi a acuzaţiilor de conflict de interese cu privire la companiile sale.