Peste 75.000 de ruși au fost uciși sau răniți în războiul din Ucraina, au declarat oficiali americani în cadrul unei ședințe de informare a parlamentarilor SUA, potrivit CNN.

Peste 75.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în timpul războiului din Ucraina, au declarat miercuri, în cadrul unei ședințe de informare clasificate, oficiali ai administrației Biden pentru parlamentarii americani.

„Am fost informați că peste 75.000 de ruși au fost uciși sau răniți, ceea ce este enorm... peste 80% din forțele lor terestre sunt împotmolite și sunt obosite", a declarat pentru CNN democrata Elissa Slotkin. Totuși, este dificil să se evalueze în mod independent numărul victimelor din război.

Următoarele săptămâni de război vor fi cruciale, au declarat oficiali americani și occidentali, deoarece ucrainenii vor încerca să organizeze o contraofensivă majoră în sud înainte de iarnă. Ucraina caută întăriri suplimentare, li s-a spus legislatorilor în cadrul briefingului de miercuri.

Ucraina va avea ca obiectiv să recucerească orașul Herson din sud, ocupat de Rusia din martie, susțin oficialii americani și occidentali.

„Un fel de conversație principală în cadrul briefingului a fost, știți, ce mai mult putem și ar trebui să facem pentru ucraineni, literalmente în următoarele trei până la șase săptămâni, foarte urgent. Ucrainenii vor să meargă în sud și să facă operațiuni în sud. Și vrem ca acestea să aibă cât mai mult succes posibil. Cred că ceea ce am auzit foarte ferm de la președintele Zelensky și a fost întărit astăzi este că ucrainenii vor cu adevărat să lovească Rusia în dinți de câteva ori înainte de venirea iernii, să-i pună în cea mai bună poziție posibilă, în special lovindu-i în sud", a declarat Slotkin.

În timpul briefingului, Slotkin a declarat că există un sprijin bipartizan pentru trimiterea către Ucraina a rachetelor cu rază lungă de acțiune, cunoscute sub numele de ATACMS, care pot lovi până la 180 de mile distanță. Ucrainenii au cerut insistent de luni de zile ca SUA să le furnizeze aceste sisteme, deoarece HIMARS pe care le dețin pot lovi doar la distanțe de aproximativ 49 de mile.

Însă consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat săptămâna trecută, la Forumul de securitate Aspen, că americanii nu vor furniza ATACMS, deoarece acestea ar putea fi folosite pentru a lovi pe teritoriul rusesc, ceea ce ar duce la o escaladare și mai mare a războiului.