Trupele ucrainene au avansat de-a lungul malului râului Nipru, controlat anterior de forţele ruse de ocupaţie, în regiunea sudică Herson parţial eliberată, potrivit analizelor unor specialişti militari occidentali, informează luni dpa.

 

Institutul American pentru Studiul Războiului (ISW) a anunţat duminica aceasta că geodatele publicate şi informaţiile unor bloggeri militari ruşi arată că forţele ucrainene au ocupat poziţii pe malul stâng sau estic în regiunea Herson. Însă anvergura şi obiectivele acestor succese ucrainene, înregistrate pentru prima dată, sunt neclare, potrivit experţilor.

Forţele militare ruse au fost alungate din capitala regională Herson şi complet de pe malul vestic al râului Nipru din această regiune în timpul unei ofensive ucrainene în toamna anului trecut. Obiectivul era de a preveni o avansare pe malul celălalt al râului. Noua evoluţie ar indica alte zone din regiune unde armata rusă a pierdut controlul. Drept rezultat, forţele ruse de ocupaţie s-ar putea concentra doar asupra oraşelor, potrivit analizelor ISW.

Iniţial, armata ucraineană a refuzat să comenteze informaţia. „Munca foarte grea continuă", a declarat o purtătoare de cuvânt, adăugând că situaţia de-a lungul râului Nipru este complicată. Ea i-a îndemnat indirect pe experţi să reducă „zgomotul informaţional", susţinând că operaţiunile din zonă ar beneficia de pe urma tăcerii şi sfătuindu-i pe experţii de la ISW să aibă „răbdare".

Trupele ruse au lansat duminică numeroase atacuri care au ţintit oraşele Avdiivka şi Bahmut în estul Ucrainei, potrivit unor oficiali ucraineni. Forţele Kievului au respins în jur de 45 de atacuri, a anunţat statul major ucrainean, în raportul său asupra situaţiei, duminică seara. Câteva atacuri ruse au fost de asemenea raportate de la Marjinka. De altă parte, oficiali militari ruşi au raportat atacuri repetate ale artileriei ucrainene asupra oraşului Doneţk din regiunea Donbas. Acest oraş a fost bombardat de cel puţin cinci ori duminică, potrivit agenţiei de presă ruse TASS, care nu oferă însă alte detalii.

Atacuri de artilerie au mai fost raportate în regiunea Herson controlată de forţele ucrainene în sudul Ucrainei. Potrivit statului major de la Kiev, 35 de sate au fost bombardate de artileria rusă. În estul Ucrainei, trupele ruse se pregătesc din nou să ia cu asalt oraşul Vuhledar, potrivit unor oficiali militari ucraineni.

Localizat în sud-vestul regiunii Doneţk, Vuhledar a fost vizat în ultimele zile în mod repetat de atacuri masive, a declarat duminică, la televiziunea de stat ucraineană, purtătorul de cuvânt al forţelor militare regionale Oleksii Dmitraşkovski. Sâmbătă, oraşul a fost atacat de şase ori de forţele aeriene ruse, a mai spus el. La ora actuală, armata ucraineană se pregăteşte pentru o nouă ofensivă pentru a elibera teritoriile ocupate. La rândul său, Rusia şi-a înteţit eforturile în anticiparea unui război de durată cu ţara vecină.