Cel puțin 16 persoane au fost ucise în atacuri aeriene israeliene asupra mai multor situri militare din centrul Siriei, relatează agenția de presă de stat siriană. Sana a citat un oficial care a spus că alte 36 de persoane au fost rănite în atacurile din apropiere de Masyaf, duminică seara.

 

Un grup de monitorizare cu sediul în Marea Britanie a raportat că 25 de persoane au fost ucise și că cele cinci ținte au inclus un centru de cercetare științifică presupus a fi legat de producția de arme chimice.

Armata israeliană a declarat că nu va comenta rapoartele presei străine cu privire la atacuri, pe care Ministerul de Externe sirian le-a condamnat drept „agresiune flagrantă”, iar Ministerul de Externe iranian le-a numit „atac criminal”.

Cu toate acestea, Israelul a recunoscut anterior că a efectuat sute de lovituri în ultimii ani asupra unor ținte din Siria despre care afirmă că sunt legate de Iran - principalul dușman al Israelului - și de grupuri armate aliate.

Atacurile israeliene ar fi fost intensificate de la începutul războiului din Gaza, în octombrie anul trecut, ca răspuns la atacurile transfrontaliere ale Hezbollah și ale altor grupări din Liban și Siria asupra nordului Israelului.

Raportul Sana's a citat o sursă militară siriană care a declarat că avioanele israeliene care survolează nord-vestul Libanului au lansat duminică rachete către „o serie de situri militare din regiunea centrală”.

„Apărarea noastră aeriană a doborât câteva rachete”, a adăugat sursa militară.

Agenția de presă a declarat că loviturile au provocat, de asemenea, pagube autostrăzii Masyaf-Wadi al-Oyoun și că a izbucnit un incendiu în zona împădurită Hair Abbas.

Directorul sănătății din provincia Hama, citat de Sana, a declarat că 16 persoane au fost ucise și că șase dintre cei 36 de răniți sunt în stare critică.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR) - un grup de monitorizare cu sediul în Marea Britanie, care dispune de o rețea de surse la fața locului - a raportat că loviturile israeliene au distrus clădiri și instalații militare în „zona de cercetare științifică din Masyaf”, autostrada Masyaf-Wadi al-Oyoun și Hair Abbas.

Agențiile de informații occidentale au afirmat anterior că o filială a Centrului de Studii și Cercetări Științifice (SSRC) de lângă Masyaf a fost utilizată pentru a produce arme chimice, încălcând Convenția privind armele chimice.

Guvernul sirian a negat această afirmație. Cu toate acestea, instalația ar fi fost vizată într-un presupus atac israelian în septembrie 2017, la o zi după un atac chimic mortal asupra unui oraș controlat de rebeli în nordul Siriei, despre care ONU și Organizația pentru interzicerea armelor chimice au concluzionat că a fost efectuat de forțele aeriene siriene.