Armata americană a obținut acces extins la bazele militare din Filipine în eforturile de a contracara influența Chinei în Asia.

Filipine va oferi Statelor Unite ale Americii acces extins la bazele sale militare, au declarat joi oficialii celor două țări, oferind forțelor americane o poziție strategică în Marea Chinei de Sud, în apropiere de Taiwan.

Înțelegerea anunțată joi va oferi SUA acces la încă patru locuri în cadrul unui Acord de cooperare consolidată în domeniul apărării (EDCA) care datează din 2014. În total, militarii din SUA au acces la nouă baze din Filipine.

În ultimele luni, americanii și-au intensificat eforturile de a-și consolida poziția în Asia și Pacific, din cauza îngrijorărilor legate de poziția agresivă a Chinei. În timpul unei vizite efectuate joi la Manila, secretarul american al apărării, Llyod Austin, a declarat că SUA și Filipine „rămân angajate în consolidarea capacităților lor reciproce de a rezista unui atac armat.”

„Aceasta este doar o parte a eforturilor noastre de modernizare a alianței noastre. Iar aceste eforturi sunt deosebit de importante în condițiile în care Republica Populară Chineză continuă să avanseze cu pretențiile sale nelegitime în Marea Filipinelor de Vest", a declarat Austin, referindu-se la prezența sporită a Chinei în apele din apropierea Filipinelor.

Austin nu a spus care sunt bazele la care armata americană va obține acces.

China a reacționat și a avertizat cu privire la creșterea tensiunilor în regiune. Faptul că Filipine a permis accesul SUA la patru baze de pe teritoriul său a „escaladat tensiunea în regiune și pune în pericol pacea și stabilitatea regională. Din cauza agendei sale egoiste, partea americană s-a ținut de războiul rece. Țările din regiune ar trebui să rămână vigilente în această privință și să evite să fie folosite de SUA", a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning.

Anunțul de joi vine după o serie de acorduri militare americane care vizează întreaga regiune. Americanii sunt dispuși să exporte tehnologie militară în India și vor să trimită noi unități de pușcași marini pe insulele japoneze.

De asemenea, corpul pușcașilor marini americani a deschis săptămâna trecută o nouă bază în Guam, o insulă americană importantă din punct de vedere strategic, situată la est de Filipine. Locul, cunoscut sub numele de Camp Blaz, este prima bază nouă a pușcașilor marini din ultimii 70 de ani.