Armata israeliană a anunţat joi alerte pentru atacuri cu rachete şi incursiuni aeriene peste tot în nordul Israelului până la platoul Golan ocupat, a doua zi după o serie de tiruri ale Hezbollah şi eliminarea unui comandant al mişcării libaneze de către Israel, care a început să lovească poziţii din sudul Libanului.

 

Sirenele au început să sune începând cu ora locală 10.00 (07.00 GMT) de-a lungul frontierei cu Libanul, de la Nahariya la vest până la platoul Golan ocupat la est, potrivit armatei israeliene.

Gruparea şiită libaneză Hezbollah susţinută de Iran a anunţat că a lansat joi „peste 200 de rachete de diferite tipuri" asupra a cinci poziţii israeliene, drept represalii, la uciderea, în sudul Libanului, a unui comandant al mişcării şiite libaneze, de către Israel.

„În cadrul ripostei la atacul şi la asasinatul comis de duşman" la Tyr, în sudul Libanului, combatanţii Hezbollah au atacat cinci poziţii de pe platoul sirian Golan anexat de Israel şi în nordul Israelului cu „peste 200 de rachete de diferite tipuri", potrivit unui comunicat al grupării.

Într-un comunicat emis miercuri, Hezbollah a anunţat moartea „comandantului Mohammed Neemeh Nasser (Hajj Abu Neemeh), născut în 1965 în localitatea Hadatha din sudul Libanului”.

O sursă apropiată grupării şiite a declarat pentru AFP că Mohammed Nasser, ucis într-o lovitură împotriva unui vehicul în oraşul Tyr, la circa 20 km de graniţă, „răspundea de unul dintre cele trei sectoare din sudul Libanului”

Tot joi, Hezbollah a anunţat că a lansat mai multe drone explozive asupra a opt poziţii israeliene în nordul Israelului şi pe platoul Golan..

Rezistenţa islamică „a efectuat un atac aerian cu un escadron de drone explozive", susţine gruparea într-un comunicat.

Armata israeliană susţine joi că a început deja să lovească situri de lansare a proiectilelor din sudul Libanului.

„În urma declanşării sirenelor în nordul Israelului, numeroase proiectile şi aparate suspecte au traversat frontiera între Liban şi teritoriul israelian", a anunţat armata într-un scurt comunicat.

„Armata loveşte în prezent situri de lansare în sudul Libanului", a precizat sursa citată.

În acelaşi timp premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-a convocat cabinetul de securitate joi seara pentru a discuta noile poziții ale Hamas cu privire la un acord de încetare a focului în Gaza, a declarat o sursă din biroul lui Netanyahu, în timp ce luptele din enclavă au făcut ravagii.

Israelul a primit miercuri răspunsul Hamas la o propunere făcută public la sfârșitul lunii mai de președintele american Joe Biden, care ar include eliberarea a aproximativ 120 de ostatici deținuți în Gaza și o încetare a focului în enclava palestiniană.