Ministrul de interne al Austriei, Karl Nehammer, a declarat marţi că poliţia austriacă a efectuat 14 arestări în legătură cu atacurile teroriste din Viena de luni seară, transmite Reuters.

Nehammer a insistat că înregistrările video făcute cu telefonul mobil de cetăţeni nu indică faptul că ar fi fost mai mult de un atacator.

Ministrul austriac a precizat că bilanţul atacului de luni seară se ridică la patru morţi, plus atacatorul, şi 22 de răniţi, şi că poliţia a efectuat raiduri în 18 locuinţe. Nehammer a menţionat că poliţistul care a fost rănit grav în timpul atacului se află în stare stabilă.

„Atacatorul a omorât patru persoane, iar 22 au fost rănite", a declarat Karl Nehammer într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi.

Autorul atacului a fost „neutralizat" în nouă minute de agenţi ai forţelor speciale de poliţie, a precizat ministrul austriac de Interne. „De la primul foc de armă la neutralizarea atacatorului, au trecut doar nouă minute", a subliniat Karl Nehammer.

În cadrul anchetei, autorităţile austriece au efectuat ieri 18 percheziţii, reţinând 14 persoane, a declarat, la rândul său, directorul Poliţiei din Viena, Gerhard Pürstl.

„Sigur că simpatizanţii reţelei teroriste Stat Islamic sunt monitorizaţi de agenţiile de securitate. Anticiparea este un element-cheie pentru evaluarea riscurilor", a precizat directorul Poliţiei din Viena.

Anterior, postul austriac ORF, citat de Reuters, relatase că forţele de ordine au arestat un bărbat în Linz, oraş în nord-vestul Austriei. Un bărbat, descris drept islamist, a fost scos încătuşat dintr-o casă de către poliţişti puternic înarmaţi, a transmis ORF, care a adăugat că nu este deocamdată clar dacă individul avea vreo legătură cu atacul de luni din Capitala Austriei.

Un presupus simpatizant al grupării teroriste Stat Islamic a împuşcat mortal patru persoane luni seară la Viena. Potrivit lui Nehammer, atacatorul - un tânăr în vârstă de 20 de ani care avea la activ o condamnare pentru implicare într-o organizaţie teroristă - a păcălit programul de combatere a radicalizării.

Individul, identificat drept Kujtim Fejzulai, avea cetăţenie austriacă şi nord-macedoneană.

Autorităţile austriece au anunţat că nu au indicii despre existenţa mai multor atacatori, dar nu exclud această posibilitate, astfel că prezenţa forţelor de ordine va fi menţinută.