Atacurile cu rachete rusești pe teritoriul Ucrainei au ucis cel puțin 10 civili și au rănit 60, a anunțat luni poliția ucraineană. Premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița a declarat că este inacceptabil că trei rachete rusești au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova.

Rusia a lansat luni asupra unor orașe din Ucraina, inclusiv Kiev, 83 de rachete cu rază lungă de acţiune, dintre care 43 au fost doborâte de apărarea aeriană. Au fost lovite o serie de instalații de infrastructură cheie, ceea ce a provocat întreruperi de energie electrică pe scară largă în întreaga țară.

Atacul survine în timp ce președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina de comiterea unui „act de terorism” după ce o explozie a avut loc pe singurul pod care leagă Rusia de Crimeea ocupată. Ucraina nu a revendicat responsabilitatea pentru acea explozie.

„Unsprezece facilități importante de infrastructură” din opt regiuni ucrainene diferite, plus capitala Kiev, au fost lovite în bombardamentele din această dimineață, a afirmat premierul ucrainean. Denys Shmyhal nu oferă mai multe detalii despre aceste instalații în postarea sa de pe Telegram. El spune că „unele zone sunt izolate” - cu personal care lucrează de urgență pentru a restabili serviciile. Întreruperi în furnizarea de energie electrică și de apă au fost raportate de oficiali în marile orașe Liov și Harkov, precum și în regiunile Khmelnytskyi, Sumi și Ternopil.

Premierul Republicii Moldova Natalia Gavrilița a declarat luni că este inacceptabil faptul că trei rachete rusești au survolat spațiul aerian al țării și că aceasta constuie o încălcare a suveranității Republicii Moldova.

„Condamn cu fermitate aceste acte de barbarie, iar gândurile mele se îndreaptă către toți cei care au pierdut oameni dragi din cauza rachetelor căzute în Kiev și în alte orașe. Asemenea atrocități trebuie să înceteze de îndată”, arată premierul. Natalia Gavrilița susține că este inacceptabil faptul că 3 dintre rachetele rusești țintite asupra Ucrainei au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, punând în pericol aviația civilă.

Alianţa Nord-Atlantică a condamnat atacurile „oribile" ale armatei ruse asupra civililor ucraineni şi va continua susţinerea pentru Administraţia de la Kiev, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

„Am vorbit cu ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, şi am condamnat atacurile oribile şi generalizate asupra infrastructurii civile din Ucraina", afirmă secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, citat de cotidianul Le Monde.

„NATO va continua să susţină cât va fi nevoie curajosul popor ucrainean în respingerea agresiunii Kremlinului", a subliniat Jens Stoltenberg.