Americanii au marcat ieri, 21 de ani de la atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 prin citirea numelor victimelor, activități de voluntariat și alte omagii.

Un clopot și un moment de reculegere au început comemorarea la Ground Zero din New York, unde turnurile gemene ale World Trade Center au fost distruse de atacurile cu avioane deturnate. Rudele victimelor și demnitarii s-au adunat, de asemenea, la celelalte două locuri ale atacurilor, Pentagonul și un câmp din Pennsylvania. Alte comunități din întreaga țară au marcat această zi prin slujbe interconfesionale și alte comemorări. Unii americani s-au alăturat unor proiecte de voluntariat într-o zi care este recunoscută la nivel federal atât ca Ziua Patrioților, cât și ca Zi Națională a Serviciilor și Amintirilor. Comemorările au avut loc după aniversarea tensionată de anul trecut, desfăşurată la câteva săptămâni după sfârșitul haotic și umilitor al războiului din Afganistan pe care SUA l-au lansat ca răspuns la atacuri.

11 septembrie rămâne un punct de reflecție asupra atacului care a ucis aproape 3.000 de persoane, a stimulat războiul împotriva terorismului al SUA în întreaga lume și a reconfigurat politica de securitate națională.

De asemenea, a stârnit - pentru o perioadă - un sentiment de mândrie și unitate națională, în timp ce i-a supus pe musulmanii americani la ani de suspiciune și intoleranță și a generat dezbateri cu privire la echilibrul dintre siguranță și libertățile civile. În moduri atât subtile, cât și evidente, consecințele atacului de la 11 septembrie se răsfrâng și astăzi asupra politicii și vieții publice americane. Iar atacurile au aruncat o umbră lungă asupta vieților personale a mii de oameni care au supraviețuit, au reacționat sau au pierdut persoane dragi, prieteni și colegi. Duminică, președintele Joe Biden a ținut un discurs și a depus o coroană de flori la Pentagon, în timp ce prima doamnă, Jill Biden, a fost programată să vorbească în Shanksville, Pennsylvania, unde unul dintre avioanele deturnate s-a prăbușit după ce pasagerii și membrii echipajului au încercat să ia cu asalt cabina de pilotaj.

Vicepreședintele Kamala Harris și soțul ei, Doug Emhoff, s-au alăturat comemorării de la Memorialul Național 11 septembrie din New York, însă, conform tradiției, nicio personalitate politică nu ia cuvântul la ceremonia de la Ground Zero. În schimb, aceasta se concentrează pe rudele victimelor care citesc cu voce tare numele celor decedați. Cititorii adaugă deseori comentarii personale care formează mixul sentimentelor americane despre 11 septembrie - durere, furie, duritate, apreciere pentru cei ce au intervenit și pentru militari, apeluri la patriotism, speranțe de pace, ocazionale înțepături politice și o contabilizare emoționantă a absolvirilor, nunților, nașterilor și vieții de zi cu zi pe care victimele le-au ratat. Unele rude deplâng, de asemenea, faptul că o națiune care s-a unit - într-o oarecare măsură - după atentate s-a destrămat între timp. Atât de mult încât agențiile federale de aplicare a legii și de informații, care au fost remodelate pentru a se concentra pe terorismul internațional după 11 septembrie 2001, consideră acum că amenințarea extremismului violent intern este la fel de urgentă.