Un avion de pasageri care se îndrepta către aeroportul Stansted din Londra a aterizat de urgență pe aeroportul Koln-Bonn din Germania, după ce pilotul a semnalat o conversație suspectă la bord între trei bărbați.

 

Mai mulți pasageri aflați în avion au auzit trei bărbați discutând despre „chestiuni teroriste, bombe și explozibil” și au anunțat personalul, potrivit poliției și procuraturii din Koln. Zborul din capitala Sloveniei, Ljubljana, a aterizat pe aeroportul Koln-Bonn, sâmbăta seara, iar toți cei 151 de pasageri au părăsit de urgență aeronava Airbus A319, a transmis un purtător de cuvânt al aeroportului. Pasagerii au fost duși într-o zonă de tranzit, unde au fost interogați de poliție, iar cei trei bărbați au fost reținuți. De asemenea, polițiștii au distrus, printr-o explozie controlată, un rucsac ce nu îi aparținea niciunuia dintre pasageri. Anchetatorii au percheziționat avionul cu ajutorul unor câini de vânătoare, dar nu au găsit materiale suspecte. Bărbații au fost interogați peste noapte, dar situația nu a fost clarificată. „Investigațiile continuă cu privire la suspiciunea de pregătire a unui act criminal violent care ar fi putut pune în pericol statul”, se arată într-un comunicat al poliției germane. Incidentul a dus la perturbări majore pe aeroportul Koln-Bonn, autoritățile spunând că niciun zbor nu a decolat sau aterizat într-un interval de trei ore. Au fost anulate două zboruri, 10 au fost redirecționate și 20 de zboruri au fost amânate. Traficul aerian a fost reluat după ora locală 22.00.

Potrivit site-ului agenției The Associated Press, cei trei bărbați reținuți au cetățenie britanică și sunt în vârstă de 31, 38, respectiv 48 de ani.

Poliția din Koln a mai precizat că nu a fost descoperit niciun indiciu pentru un presupus atac cu bombă sau alt incident de natură teroristă, „fiind posibilă o explicație nevinovată pentru conversația bărbaților”. Pe de altă parte, mai mulți pasageri care se aflau în aeronava ce se îndrepta către Londra au fost răniți ușor în timpul operațiunilor de evacuare de urgență. Totuși, aceștia urmează să fie ajungă pe teritoriul Marii Britanii în cursul zilei de duminică.