Austria va face campanie în Uniunea Europeană pentru o nouă politică privind migraţia în care procedurile de azil să aibă loc în ţări africane dacă va fi necesar, a declarat marţi cancelarul austriac Karl Nehammer, relatează dpa.

 

Cancelarul a făcut aceste afirmaţii după o întâlnire de lucru la Viena cu premierul Rishi Sunak, care este în spatele planului Londrei de a trimite migranţii fără documentele legale în Rwanda pentru a depune în acest stat solicitările de azil.

Nehammer a spus că planul britanic a jucat un rol important, de pionerat, în această discuţie.

„Regatul Unit deschide astfel drumul pentru această cale, care va fi foarte importantă şi pentru Uniunea Europeană", a spus Nehammer. El a atras atenţia că 15 state din UE sunt în prezent în favoarea acestei abordări.

Trimiterea migranţilor în Africa va distruge modelul de afaceri al traficanţilor şi va salva vieţi, a spus Nehammer, adăugând că este încă o cale lungă de parcurs în UE înainte ca acest tip de procedură de azil să fie implementată.

„Este tot mai clar că multe alte ţări sunt acum de acord că aceasta este o abordare necesară - îndrăzneaţă, novatoare, deschisă către parteneriate sigure de ţară", a spus la rândul său Sunak.

Liderul britanic a numit migraţia ilegală „cu adevărat una dintre chestiunile definitorii ale timpului nostru".

„Ne confruntăm cu bande criminale care cresc în putere de-a lungul continentului european şi dincolo de el", a mai spus el. El a numit afacerea cu migranţi un „comerţ revoltător".

Comentatorii susţin că vizita lui Sunak la Viena este menită în primul rând să semnaleze faptul că ţările UE aprobă politica britanică controversată privind migraţia.

În condiţiile în care în Anglia au loc alegeri legislative în acest an şi ţinând cont de decalajul din sondaje, Sunak vrea să obţină puncte electorale prin politica sa dură faţă de migraţie, potrivit analiştilor.

Pentru a ocoli un verdict al Curţii Supreme de la Londra, guvernul conservator al lui Sunak a declarat în mod legal statul Rwanda, din estul Africii, drept ţară terţă sigură. Cei care se opun legii susţin că aceasta încalcă acordurile internaţionale privind azilul.