Orice furnizare de către China a unui ajutor letal pentru Rusia în timpul războiului din Ucraina ar fi o „greşeală istorică cu consecinţe profunde", a declarat miercuri, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

 

Stoltenberg a adăugat, în cadrul conferinţei de presă de la finalul reuniunii miniştrilor de externe ai NATO, că Alianţa Nord-Atlantică monitorizează cu atenţie tot ce face China şi s-a referit la faptul că Beijngul şi Moscova au semnat chiar înainte de invadarea Ucrainei un parteneriat fără limite, iar China nu a condamnat niciodată „invazia brutală a Rusiei", transmite trimisul special al agenţiei Agerpres, Florin Ştefan.

„Este un motiv de preocupare şi trebuie să fim clari asupra acestui lucru în contactele cu China", a afirmat Stoltenberg.

Întrebat ce înseamnă „greşeală istorică cu consecinţe profunde", secretarul general al NATO a răspuns: „Cred că nu există motive să intrăm în detalii, dar China ştie că vor exista consecinţe severe dacă vor furniza sprijin letal Rusiei". El a apreciat totuşi că nu consideră necesară schimbarea conceptului strategic al NATO de la Madrid, care „reflectă recunoaşterea de către NATO a ceea ce înseamnă China pentru securitatea noastră".

Stoltenberg a mai afirmat că „Rusia depinde tot mai mult de China" şi că „relaţiile comerciale cu China au devenit chiar mai importante pentru Rusia în principal din cauza sancţiunilor economice şi a consecinţelor războiului".

În acelaşi timp, a subliniat Stoltenberg, anunţul Rusiei că va transfera arme nucleare tactice în Belarus arată că declaraţia comună Rusia-China din urmă cu doar câteva zile reprezintă doar „promisiuni goale".

Anunţul preşedintelui rus Vladimir Putin a venit la doar câteva zile după ce Rusia şi China au emis o declaraţie comună conform căreia ţările nu ar trebui să desfăşoare arme nucleare în afara frontierelor lor, a spus Stoltenberg la Bruxelles. El a spus că acest lucru arată că astfel de declaraţii sunt „promisiuni goale şi că trebuie să urmărim îndeaproape ce face Rusia".

Stoltenberg a reiterat încă o dată că nu există nicio schimbare în postura nucleară a Rusiei după anunţul lui Putin.