Cel puțin 19 persoane au fost ucise, luni şi marţi, în timpul protestelor antiguvernamentale din Iran, astfel că bilanțul victimelor a ajuns la 22 morți de la izbucnirea conflictului, relatează agenția The Associated Press. Peste 550 de manifestanți au fost reținuți de către poliție începând de joi.

 

Televiziunea de stat de la Teheran a anunțat că forțele de securitate au anihilat „protestatari înarmați” care au încercat să preia controlul asupra unor posturi de poliție și baze militare, fără a oferi detalii suplimentare. Peste 300 de manifestanți au fost reținuți de către poliție începând de joi, 28 decembrie. Este cel mai mare conflict de stradă cu care se confruntă Iranul din 2009, atunci când a fost contestată realegerea președintelui Mahmud Ahmadinejad. Demonstranții se declară nemulțumiți în privința dificultăților economice și a faptelor de corupție din țară. Scandările l-au vizat pe liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, precum și conducerea clericală care se află la putere de la revoluția din 1979. Duminică, mnistrul iranian de Interne, Abdolreza Rahmani Fazli, a avertizat că „persoanele care dăunează proprietății publice, încalcă legea și ordinea și creează neliniște sunt responsabile pentru acțiunile lor și vor plăti un preț mare”. Președintele iranian Hassan Rouhani a condamnat violențele și a subliniat că oamenii au dreptul să aibă o opinie diferită, în baza Constituției, dar a avertizat cetățenii să renunțe la protestele antiguvernamentale.
Liderul suprem iranian, Ayatollahul Ali Khamenei, a declarat că „inamicii care s-au aliat” sunt responsabili pentru criza din țară. 

„În recentele evenimente, inamicii Iranului s-au aliat și au folosit diferite mijloace, inclusiv bani, arme, politică și servicii de informații, pentru a crea probleme Republicii Islamice. Inamicul este mereu în căutarea unei oportunități și a unor spații pentru a se infiltra și a lovi națiunea iraniană. Demnitatea, securitatea și progresul națiunii iraniene se datorează sacrificiului de sine al martirilor. Ceea ce îi împiedică pe inamici să-și pună în aplicare atrocitățile este spiritul curajului, sacrificiului și credinței care există în cadrul națiunii. Națiunea iraniană le va rămâne mereu datoare martirilor, care au lăsat în urmă casele și familiile lor pentru a lupta împotriva dușmanilor sprijiniți de vestici și de estici, precum și de reacționarii din regiune”, a transmis Ayatollahul Ali Khamenei, prin intermediul contului de Twitter.

Televiziunea de stat de la Teheran a transmis că șase rebeli au fost uciși în timpul unui atac asupra unei secții de poliție din orașul Qahdarijan. Un băiat în vârstă de 11 ani și un tânăr de 20 de ani au fost uciși în orașul Khomeinishahr, în timp ce un membru al Gărzilor Revoluționare Iraniene a murit în orașul Najafabad.

Uniunea Europeană a anunțat că se află în contact cu autoritățile iraniene și se așteaptă ca drepturile cetățenilor la libera exprimare și la proteste pașnice să fie garantate.