Secretarul de Stat american, Antony Blinken, a cerut joi Rusiei, în cursul întrevederii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, să ia măsuri pentru reducerea tensiunilor la frontierele Ucrainei, după ce oficialul rus a acuzat NATO de crearea premiselor pentru o „confruntare militară".

„Cerem Rusiei să ia măsuri pentru reducerea tensiunilor şi să revină la diplomaţie. Suntem profund preocupaţi de planurile Rusiei în vederea unei noi agresiuni împotriva Ucrainei", i-a spus Antony Blinken lui Serghei Lavrov, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro.

„Dacă Rusia va decide să continue pe calea confruntării, se va expune unor grave consecinţe", a atras atenţia Antony Blinken. Miercuri, Blinken a avertizat Rusia că va fi vizată de sancţiuni fără precedent dacă va ataca Ucraina. „Nu ştim dacă preşedintele Vladimir Putin a luat decizia de a lansa o invazie. Nu ştim dacă mobilizează capabilităţi militare pentru a face acest lucru în scurt timp dacă va lua o astfel de hotărâre. "Dar dacă Rusia va urma calea confruntării în cazul Ucrainei, noi am spus clar că vom reacţiona în mod determinat, inclusiv printr-o serie de măsuri cu impact economic major pe care ne-am abţinut să le aplicăm în trecut", afirma secretarul de Stat american, conform agenţiei Reuters.

În cursul întrevederii de joi, Antony Blinken i-a reamintit lui Serghei Lavrov că cea mai bună soluţie este diplomaţia. „Cea mai bună soluţie de a preveni apariţia unei crize este diplomaţia", a subliniat Blinken.

Întrevederea bilaterală, desfăşurată în capitala Suediei, Stockholm, a avut loc cu ocazia unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). În discursul rostit la reuniunea OSCE, Serghei Lavrov a denunţat activităţile militare ale Alianţei Nord-Atlantice în apropierea frontierelor Rusiei.

„NATO a apropiat infrastructura militară de frontierele ruse. Scenariul de coşmar al confruntării militare este pe cale să revină în Europa", a avertizat ministrul rus de Externe.

Kremlinul a anunţat, joi, că Rusia consideră „ameninţare directă" intenţia clară a Ucrainei de a recupera regiunea Crimeea, anexată în 2014. Rusia este vizată de sancţiuni semnificative aplicate de Occident din cauza anexării Crimeei. Tensiunile s-au amplificat în contextul în care Ucraina se teme acum de o lovitură de stat organizată de Rusia şi de un atac militar. Administraţia SUA a anunţat că sunt analizate „toate opţiunile" pentru a contracara mobilizarea „masivă şi neobişnuită" a trupelor ruse în apropierea frontierelor Ucrainei, iar NATO a avertizat că un atac militar va avea "un preţ mare" pentru Rusia.

Rusia va solicita „garanţii pe termen lung" că Alianţa Nord-Atlantică nu va continua extinderea spre est şi nu va instala sisteme de armament în apropierea frontierelor ruse, a declarat miercuri preşedintele Vladimir Putin, conform agenţiei Associated Press. „Vom cere garanţii de securitate credibile şi pe termen lung. În dialogul cu Statele Unite şi cu aliaţii SUA, vom insista să elaborăm acorduri specifice care să excludă orice acţiuni ale NATO spre est sau instalarea de sisteme de armament care să ne ameninţe în apropierea frontierelor noastre", a afirmat Vladimir Putin.