Bloggerul militar rus Andrei (Murz) Morozov, autorul popularului canal pro-militar „Oamenii ne scriu din Ioannina” (peste 100 de mii de abonați), s-a sinucis, scrie Mediazona.

 

Sinuciderea lui Murza a fost confirmată de autorii canalelor „Prizrak Novorosii”, „Soldatskaia Pravda” și „Însemnări ale veteranilor”, precum și de soția lui Igor Strelkov, Miroslava Reginskaia, și de avocatul Maxim Pașkov.

Pe canalul lui Morozov a fost publicat un bilet de adio. În acesta, el își explică moartea prin presiunea la care a fost supus de comandamentul Forțelor Armate Ruse. Cu câteva zile în urmă, Murz a relatat despre pierderile colosale ale armatei ruse în timpul asaltului asupra Avdiivka – 16.000 de oameni. El a mai spus că procuratura militară din Sankt Petersburg a refuzat să ia în considerare plângerea unui soldat cu privire la acțiunile comandamentului în timpul asaltului.

Potrivit lui Murza, comandamentul militar a decis să păstreze tăcerea cu privire la pierderi, în urma criticilor din partea propagandistului Vladimir Soloviov.

„Astăzi, tovarășe colonel, la ordinul dumneavoastră, am fost obligat să șterg un mesaj de pe canalul meu Telegram. Iar comandamentul dumneavoastră v-a obligat să dați acest ordin, bazându-vă pe buna și vechea responsabilitate colectivă a armatei. Dacă nu o șterge, nu vom asigura aprovizionarea. Obuze. Elicoptere. Tancuri noi și vehicule de luptă pentru infanterie. Și el, comandamentul tău, a fost forțat să facă acest lucru de către prostituatele politice conduse de Vladimir Soloviov, care se pi…ă pe ei să vină și să apese pe trăgaci. Ei bine, o voi face eu însumi. Mă voi împușca dacă nimeni nu îndrăznește să se ocupe de această chestiune neînsemnată. Iar ei vă vor da tancuri și elicoptere. Din 21 februarie 2024, puteți spune în siguranță tuturor celor care vă sună că nu vă servesc și că nu există probleme cu mine”, a scris Morozov în biletul său de adio.

La începutul anilor 2000, Morozov a fost membru al mișcării naționalist-staliniste Red Blitzkrieg și a luptat ulterior în rândul milițiilor pro-ruse din Donețk. Morozov avea 44 de ani.