Administrația Trump desfășoară o serie de transportoare și bombardiere în Orientul Mijlociu ca răspuns la „indicii și avertismente” venite dinspre Iran și pentru a arăta că Statele Unite vor răspunde oricărui atac, a declarat consilierul american de securitate, John Bolton.

Pe fondul tensiunilor deja crescânde dintre Washington și Teheran, un oficial american a declarat că desfășurarea a fost ordonată „ca o descurajare a ceea ce a fost văzut ca o potențială pregătire a forțelor iraniene și reprezentărilor sale care ar putea indica eventualele atacuri asupra forțelor americane din regiune”. Totuşi, oficialul, vorbind cu condiția anonimatului, a declarat că Statele Unite nu se așteaptă la un atac iminent din partea Iranului. Bolton, care a condus o politică americană din ce în ce mai aprigă împotriva Iranului, a declarat că decizia, care ar putea exacerba problemele dintre cele două țări, a fost menită să trimită un mesaj „clar și inconfundabil” privind răspunsul SUA față de Teheran.

„Statele Unite nu caută război cu regimul iranian, dar suntem pe deplin pregătiți să răspundem oricărui atac, atât al reprezentanţilor cât şi al Corpului Gărzilor Revoluționare Islamice sau forțelor regulate iraniene”, a afirmat Bolton într-o declarație. Acest lucru marchează cele mai recente dintr-o serie de mișcări ale administrației președintelui Donald Trump, menită să accelereze presiunea asupra Iranului din ultimele luni. Washingtonul a anunţat că va opri derogările pentru țările care cumpără petrol iranian, în încercarea de a reduce exporturile de petrol ale Iranului la zero. De asemenea, a inclus pe lista neagră Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran, luând o măsură fără precedent de desemnare a acesteia drept o organizație teroristă străină, lucru pe care Iranul îl consideră o provocare din partea SUA. Deși el nu a indicat nicio activitate iraniană specifică care să ridice noi preocupări, Iranul a avertizat recent că va bloca Strâmtoarea Hormuz dacă va fi împiedicată să utilizeze această cale navigabilă strategică. Aproximativ o cincime din petrolul consumat la nivel global trece prin acesată strâmtoare.