O brigadă acuzată de comiterea de crime de război în orașul ucrainean Bucea a primit un titlu onorific din partea președintelui rus Vladimir Putin, relatează CNN.

Într-o scrisoare, Putin a felicitat Brigada 64 de pușcași motorizați rate din Rusia pentru „marele lor eroism și curaj" și a acordat unității titlul de "Gărzi" pentru „protejarea suveranității Rusiei".

„Această înaltă distincție vă recunoaște meritele deosebite, marele eroism și curaj în apărarea patriei voastre și în protejarea suveranității și intereselor naționale ale Rusiei", a spus Putin în scrisoare.

„Prin acțiunile abile și îndrăznețe din timpul operațiunii militare speciale din Ucraina, personalul unității a devenit un model de urmat în îndeplinirea datoriei militare, curaj, devotament și profesionalism", a continuat scrisoarea.

La începutul acestei luni, gropi comune pline cu sute de civili uciși - pe care echipele CNN le-au vizitat - au fost descoperite în orașele Bucea și Borodianka, după retragerea forțelor ruse din regiunea Kiev.

Într-o declarație emisă la 4 aprilie, Ministerul ucrainean al Apărării i-a numit pe militarii Brigăzii 64 criminali de război direct implicați în atrocitățile comise împotriva civililor din Bucea.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia pentru aceste crime și a cerut Moscovei să înceteze să mai comită „crime de război". Kremlinul a negat orice implicare în masacrele în masă, reiterând în același timp afirmațiile nefondate potrivit cărora imaginile cu cadavrele civililor de pe străzile din Bucea sunt false.

În timpul unei vizite la Bucea și Borodianka săptămâna trecută, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale (CPI), Karim Khan, a declarat că există „motive rezonabile de a crede că sunt comise crime care țin de jurisdicția CPI". Dar Khan a avertizat, de asemenea, că va fi „o provocare" să se garanteze că se va face dreptate în Ucraina, având în vedere decizia Rusiei de a-și retrage semnătura de statutul CPI care conferă curții jurisdicția de a urmări în justiție persoane pentru genocid, crime împotriva umanității, crime de război și crimă de agresiune. Rusia nu își extrădează cetățenii în alte țări.