O cantitate substanţială de echipament militar american se află acum în mâinile talibanilor, a admis marţi Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Joe Biden.

„O cantitate substanţială de arme a căzut în mâinile talibanilor şi, evident, nu credem că ni le vor înapoia de bună voie", a afirmat el în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă, în răspuns la o întrebare privind echipamentele militare americane în Afganistan.

Talibanii au difuzat acum două zile o înregistrare video în care defilau în jurul unor elicoptere americane modelul „Black Hawk'' ale armatei afgane pe aeroportul din Kandahar (sud).

„Aceste Black Hawks nu au fost date talibanilor. Au fost date forţelor afgane'' şi aceasta la cererea preşedintelui Ashraf Ghani, a precizat Jake Sullivan. El a subliniat că preşedintele american Joe Biden „a făcut (alegerea)'' de a răspunde acestei cereri, fiind în acelaşi timp conştient de riscul ca aceste dispozitive să cadă în mâinile talibanilor.