Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, pregăteşte retragerea „totală" şi „rapidă" a trupelor americane din Siria, inclusiv a unităţilor implicate în operaţiunile contra reţelei teroriste Stat Islamic, anunţă CNN. Pe de altă parte, militanții Statului Islamic au executat aproximativ 700 de prizonieri în estul Siriei.

Decizia a fost luată direct de preşedintele Donald Trump, au declarat sursele citate. Este vorba de o schimbare semnificativă a politicii Statelor Unite faţă de Siria. Donald Trump a confirmat hotărârea prin Twitter: „Am învins reţeaua teroristă Stat Islamic în Siria, iar acesta este singurul motiv pentru care eu cred că este necesară prezenţa în această ţară în mandatul meu de preşedinte".

Statele Unite au aproximativ 2.000 de militari în Siria, cei mai mulţi fiind implicaţi în misiuni de antrenare a grupurilor insurgente care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic. Conform estimărilor, în oraşul Hajin încă sunt aproximativ 2.000 de membri ai organizaţiei teroriste Stat Islamic. Un raport din cadrul Departamentului american al Apărării estimează că în Siria şi Irak încă sunt 30.000 de combatanţi SI. Statele Unite vor avea în continuare capabilităţi disponibile pentru lansarea unor atacuri în Siria în caz de necesitate. O coaliţie internaţională coordonată de SUA efectuează raiduri antiteroriste în Siria şi în Irak. La rândul său, Rusia oferă susţinere militară şi politică Administraţiei Bashar al-Assad.

Observatorul sirian pentru drepturile omului a anunţat ieri că militanții Statului Islamic au executat aproximativ 700 de prizonieri în aproape două luni în estul Siriei. Grupul de monitorizare a războiului a transmis că prizonierii se aflau printre cei 1.350 de civili și luptători pe care SI deținea pe teritoriul din apropierea frontierei irakiene. Islamiştii controlează o zonă din teritoriul situat la est de râul Eufrat, în jurul orașului Hajin, care au intrat în această lună sub controlul forțelor sprijinite de SUA. Forțele democrate siriene (SDF), conduse de miliția kurdă YPG, s-au luptat cu SI timp de câteva luni. Șeful comandantului SDF, Mazloum Kobani, a declarat săptămâna trecută că cel puțin 5. 000 de luptători IS au rămas în enclavă, inclusiv mulți străini care par a fi pregătiți să lupte până la moarte.