Arhidiaconul catedralei din centrul istoric al orașului Odesa, lovită de o rachetă în timpul unui atac rus, spune că distrugerile la monumental plasat sub protecția UNESCO sunt enorme.

 

Arhidiaconul Andrii Palchuk a spus că distrugerile au fost cauzate de o lovitură a unei rachete rusești.

„Distrugerile sunt enorme, jumătate din catedrală este acum fără acoperiș”, a spus el, potrivit The Guardian. Mai mulți oameni au intervenit pentru a scoate documente și obiecte de valoare din clădire, a cărei podea a fost inundată de apa folosită de pompieri pentru a stinge incendiul.

Palchuk a spus că două persoane care se aflau în interior în momentul loviturii au fost rănite. „Dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, o vom restaura”, a spus el.

„Catedrala «Schimbarea la faţă», situată în centrul istoric al Odesei, protejată de UNESCO, a fost distrusă. O crimă de război care nu va fi niciodată uitată şi iertată”, a scris pe Twitter Ministerul de Externe de la Kiev.

„Rachete împotriva unor oraşe paşnice, împotriva unor imobile de locuinţe, a unei catedrale (...)”, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski. „Vor exista, cu siguranţă, represalii împotriva teroriştilor ruşi pentru Odesa”, a adăugat el.

Rusia a comunicat că a distrus toate ţintele pe care le-a vizat în portul ucrainean Odesa, dând asigurări că locurile lovite erau folosite pentru pregătirea de „acte teroriste” împotriva sa. Separat, ministerul a susţinut că relatările ucrainene despre o lovitură rusească asupra Catedralei „Schimbarea la faţă” sunt false şi că ţintele sale în Odesa erau situate la o „distanţă sigură” de lăcaşul de cult. Potrivit ministerului rus, „cauza probabilă” a daunelor provocate catedralei este o rachetă antiaeriană ucraineană.

„În această noapte, forţele armate ale Federaţei Ruse au efectuat un atac (...) asupra unor instalaţii unde erau în pregătire acte teroriste împotriva Rusiei cu ajutorul unor drone navale”, a transmis duminică Ministerul Apărării.

Catedrala aparține Bisericii Ortodoxe Ucrainene și a fost luată sub protecția UNESCO la începutul acestui an, când centrul istoric al orașului Odesa a fost desemnat de agenția culturală a Națiunilor Unite ca fiind în pericol de dispariție.

Administrația militară din Odesa a anunțat că, în timpul unui atac aerian din noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost avariată catedrala, dar că o icoană a Maicii Domnului a fost recuperată de sub dărâmături. Aceasta este cea mai mare catedrală ortodoxă din Odesa. A fost sfințită în 1809.