Regina Elisabeta a II-a, cel mai faimos monarh din lume, a murit joi, la vârsta de 96 de ani, în Castelul Balmoral din Scoţia, alături de familia sa şi de fiul său, prinţul Charles, care i-a succedat automat. Moartea suveranei, a cărei stare de sănătate se deteriorase în ultimul an, a provocat o emoţie imensă în Marea Britanie şi în întreaga lume. Fiul şi moştenitorul ei a urcat pe tron la vârsta de 73 de ani cu numele de Charles al III-lea.(Carol al III-lea). 

Regina Elisabeta a II-a va fi comemorată cu mare fast în timp ce în Regatul Unit începe vineri o perioadă de doliu pentru a marca moartea suveranei, transmit PA Media/dpa. .Salve de tun vor răsuna în capitala Londra, iar clopotele vor suna în întreaga ţară, bisericile, capelele şi catedralele fiind încurajate de Biserica Anglicană să organizeze rugăciuni sau slujbe speciale.

Regele Charles al Marii Britanii se va adresa vineri unei națiuni în doliu după moartea mamei sale și a figurii emblematice a țării, regina Elisabeta, la vârsta de 96 de ani, scrie Reuters.

Charles, care s-a grăbit să fie alături de regină înainte ca aceasta să se stingă din viață joi, ar urma să se întoarcă la Londra împreună cu soția sa Camilla, acum regină consort, înainte de a se întâlni cu premierul și de a face o declarație televizată.

Moartea reginei, cel mai longeviv monarh britanic și o prezență impunătoare pe scena mondială timp de șapte decenii, a atras condoleanțe din întreaga lume.

La primele ore ale dimineții în Londra, membrii publicului continuau să depună flori în fața Palatului Buckingham, iar pe panourile publicitare din oraș erau afișate mesaje de condoleanțe. Ziarele au publicat pe prima pagină fotografii omagiale pentru regină.

Joi, mii de oameni s-au adunat în fața palatului reginei, unde vestea a fost întâmpinată cu tăcere, în timp ce steagul a fost coborât la jumătatea catargului.

Mulți au descris un sentiment de șoc la moartea singurului monarh pe care majoritatea britanicilor l-au cunoscut vreodată.

"Ea este persoana pe care am admirat-o întotdeauna", a declarat pentru Reuters o pensionară în lacrimi, Christine West, în fața castelului Windsor. "Este o zi tristă pentru noi toți".

Charles, care a devenit automat monarh al Regatului Unit și șef de stat al altor 14 teritorii, printre care Australia, Canada și Noua Zeelandă, a declarat că decesul a fost un moment de mare tristețe pentru el și familia sa.

"Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite. Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în regate și în Commonwealth, precum și de nenumărați oameni din întreaga lume", a declarat acesta.

Regele Charles se va întâlni vineri cu prim-ministrul Liz Truss, înainte de a se adresa țării. Vor fi trase, de asemenea, salve de tun.

"Moartea Majestății Sale Regina este un șoc uriaș pentru națiune și pentru lume", a declarat Truss în fața biroului său din Downing Street, unde steagul, ca și cele de la palatele regale și clădirile guvernamentale din Marea Britanie, a fost coborât în bernă.

"La bine și la rău, Regina Elisabeta a II-a ne-a oferit stabilitatea și puterea de care aveam nevoie. Ea a fost chiar spiritul Marii Britanii - iar acest spirit va dăinui".

Vestea a uimit nu doar oamenii din Marea Britanie, condoleanțe sosind din partea liderilor din întreaga lume.

"Moștenirea ei va fi mare în paginile istoriei britanice și în povestea lumii noastre", a declarat președintele american Joe Biden într-o declarație.

Regina Elisabeta a II-a, care a fost, de asemenea, cel mai în vârstă și cel mai longeviv șef de stat din lume, a urcat pe tron după moartea tatălui său, regele George al VI-lea, la 6 februarie 1952, când avea doar 25 de ani.

Ea a fost încoronată în luna iunie a anului următor. Prima încoronare televizată a fost o avanpremieră a unei noi lumi.

"M-am angajat cu sinceritate să mă pun în slujba voastră, așa cum mulți dintre voi v-ați angajat în slujba mea. De-a lungul întregii mele vieți și cu toată inima mea mă voi strădui să fiu demnă de încrederea voastră", a spus ea într-un discurs adresat supușilor săi în ziua încoronării.

Elisabeta a devenit monarh într-o perioadă în care Marea Britanie încă mai păstra o mare parte din vechiul său imperiu, Winston Churchill fiind prim-ministrul Marii Britanii, în timp ce Iosif Stalin conducea Uniunea Sovietică și războiul din Coreea făcea ravagii.

Lipsită de simbolul său de continuitate și de rezistență, Marea Britanie își începe noua eră într-o gravă criză economică, marcată de despărțirea de Europa și de o populație nemulțumită de ani de lupte politice și scandaluri.

Noul rege Charles al III-lea nu va avea nevoie nici de paşaport, nici de permis de conducere a automobilului şi va deţine toate lebedele şi toţi sturionii din Regatul Unit, unul dintre privilegiile insolite care decurg din funcţia sa de suveran britanic, informează AFP. Regele poate să călătorească fără documente oficiale. Spre deosebire de ceilalţi membri ai familiei regale, el nu va avea nevoie de paşaport, întrucât acest document este oricum emis deja în numele său.

Actori şi muzicieni de renume internaţional i-au adus un ultim omagiu reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care a încetat din viaţă joi, la vârsta de 96 de ani, după 70 de ani de domnie, relatează agenţiile AFP şi DPA.

Actriţa britanică Helen Mirren, care a câştigat un premiu Oscar după ce a interpretat-o pe suverana britanică în filmul "The Queen" (2006), s-a declarat "mândră că este o "elisabetană".

Prima pagină a ediţiilor de vineri ale principalelor publicaţii britanice exprimă durerea pentru moartea Reginei Elisabeta a II-a şi recunoştinţa pentru cei 70 de ani de domnie, transmite EFE.

"Iubita noastră regină a murit", scrie cu litere de-o şchioapă tabloidul Daily Express, cuvinte care însoţesc un portret în alb-negru al suveranei.

Aceeaşi fotografie apare şi pe prima pagină a The Times, care optează pentru un titlu sobru - "Moartea reginei" - şi subliniază că "lumea o plânge pe iubita suverană".