Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat sâmbătă „detenţia temporară" a directorului centralei nucleare ucrainene Zaporojie, Ihor Muraşov, transmite EFE.

 

Într-un comunicat, agenţia nucleară a ONU a semnalat că, după ce a fost informată de către Ucraina de detenţie, a contactat „autorităţile competente", într-o aparentă referire la Rusia, şi a fost informată că Muraşov „este reţinut temporar".

Conform mandatului său de securitate şi protecţie nucleară, AIEA aşteaptă o soluţionare rapidă şi satisfăcătoare a chestiunii, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Grossi.

Comunicatul AIEA evidenţiază faptul că reţinerea lui Muraşov are un impact „foarte semnificativ" asupra securităţii şi protecţiei nucleare a centralei, ocupată din martie de trupele ruse.

„Detenţia unui membru al personalului centralei este o sursă de gravă îngrijorare, atât pentru impactul psihologic şi al presiunii asupra restului personalului, cât şi pentru faptul că este în detrimentul securităţii nucleare. Lipsa sa de la muncă are un impact imediat şi grav în luarea deciziilor pentru a garanta securitatea şi protecţia centralei", a declarat Grossi, care şi-a exprimat speranţa ca Muraşov să fie eliberat rapid şi să-şi poată relua atribuţiile la centrală.

Pe de altă parte, experţi ai AIEA prezenţi la centrală au informat sâmbătă despre mai multe explozii, cel mai probabil cauzate de mine terestre. Deflagraţiile nu au afectat în mod direct sistemele de securitate ale centralei, a subliniat AIEA.

Grossi continuă consultările şi alte eforturi pentru a ajunge la un acord şi a crea o zonă de securitate nucleară în jurul centralei Zaporojie cât mai repede cu putinţă. Pentru aceasta, este prevăzut ca directorul general al AIEA să se deplaseze în această săptămână la Kiev şi Moscova, se mai menţionează în comunicatul de presă.

În acest context, liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat sâmbătă că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare cu randament scăzut în Ucraina după o nouă înfrângere majoră pe câmpul de luptă, pierderea bastionului rusesc de la Liman, în estul Ucrainei, Kadîrov i-a criticat pe comandanți pentru eșecurile lor și a scris pe Telegram: „După părerea mea personală, ar trebui luate măsuri mai drastice, până la declararea legii marțiale în zonele de frontieră și utilizarea armelor nucleare cu randament scăzut”.