Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a sugerat miercuri Coreei de Nord să îşi suspende activităţile nucleare şi balistice şi, în acelaşi timp, a propus Statelor Unite şi Coreei de Sud să îşi suspende, la rândul lor, exerciţiile militare pentru a împiedica escaladarea crizei din peninsulă.

„Sugestia Chinei este drept un prim pas ca statul nord-coreean să îşi suspende activităţile nucleare şi balistice şi ca Statele Unite şi Coreea de Sud să îşi suspende, de asemenea, exerciţiile militare la scară largă”, a spus Wang la o conferinţă de presă, potrivit Reuters. „Deţinerea de armament nuclear nu va genera securitate, folosirea forţei militare nu va fi o cale de ieşire”, a mai spus Wang. Rămâne o şansă în ceea ce priveşte reluarea discuţiilor, există încă speranţă pentru pace”, a adăugat acesta.

O astfel de „suspendare dublă” a activităţilor va permite ambelor părţi să se întoarcă la masa negocierilor, a precizat ministrul chinez de Externe.

Wang a avertizat cu privire la o „coliziune” în Peninsula Coreea între „două trenuri care accelerează unul spre celălalt, fără ca vreunul dintre ele să vrea să cedeze”. Coreea de Nord a lansat, luni dimineaţă, patru rachete balistice în mare, în largul coastei de nord-vest a Japoniei, după ce statul a promis că va răspunde la exerciţiile militare ale SUA şi Coreei de Sud, pe care le consideră o pregătire de război. Agenţia oficială de presă nord-coreeană, KCNA, a anunţat apoi că tirul efectuat luni de Coreea de Nord cu patru rachete balistice în direcţia Japoniei a fost un exerciţiu în vederea lovirii, în caz de necesitate, a bazelor americane în Japonia. Consiliul de Securitate al ONU a condamnat în unanimitate recentele teste cu rachete balistic efectuate de Coreea de Nord şi a denunţat comportamentul destabilizator al Phenianului.