China a făcut apel miercuri de a se evita ''cuvintele și acțiunile'' susceptibile să sporească tensiunea în Peninsula Coreeană, apel survenit la o zi după declarațiile președintelui american Donald Trump, care i-a promis ''foc și furie'' Phenianului, relatează AFP.

 

Beijingul ''face apel la toate părțile să continue pe calea unei soluții pașnice la problema nucleară din Peninsula Coreeană și să evite cuvintele și acțiunile susceptibile de a intensifica contradicțiile și de a agrava situația'', a indicat Ministerul chinez de Externe.

''Situația actuală din Peninsula Coreeană este complicată și delicată'', a afirmat ministerul, ca răspuns la o întrebare referitoare la declarațiile președintelui american în fața jurnaliștilor.

China, principalul aliat al regimului lui Kim Jong-Un, lansat părților un apel ''să depună și mai multe eforturi pentru a încuraja o soluționare prin dialog'' a dosarului nord-coreean.

AFP amintește că Donald Trump a lansat marți amenințări fără precedent împotriva Coreii de Nord, ca răspuns la amenințările Phenianului cu un atac nuclear pe teritoriul SUA. Aceste amenințări ale Phenianului, dacă ele continuă, ''se vor confrunta cu foc și furie, cum lumea n-a mai văzut până acum'', a avertizat Trump.

China, una dintre cele cinci țări cu statut de membru permanent în Consiliul de Securitate al ONU (celelalte patru fiind SUA, Rusia, Franța și Marea Britanie), a aprobat sâmbătă noile sancțiuni economice internaționale împotriva Coreii de Nord, ca răspuns la tirurile nord-coreene cu rachete intercontinentale ce pot fi echipate cu arme atomice.

Președintele SUA, Donald Trump, a avertizat miercuri că arsenalul nuclear american este ''mai puternic ca niciodată'', în contextul unei escaladări a tensiunilor cu Coreea de Nord, relatează AFP.

''Prima prioritate ca președinte este de a renova și moderniza arsenalul nostru nuclear. Acum este mult mai puternic ca niciodată'', a scris el într-un mesaj difuzat pe Twitter.

''Sperăm că nu vom utiliza niciodată această forță, dar vom fi întotdeauna cea mai puternică națiune din lume!'', mai menționează Trump în același mesaj, după ce în ajun a amenințat regimul de la Phenian cu ''foc'' și ''furie'', în timp ce Coreea de Nord a susținut că "analizează cu atenție" planul unei lovituri asupra insulei americane Guam din vestul Pacificului.

Secretarul american de stat Rex Tillerson a încercat miercuri să tempereze îngrijorările după avertismentul sever transmis de președintele Donald Trump, șeful diplomației americane afirmând că liderul de la Casa Albă încearcă doar să transmită un mesaj într-un limbaj care să fie bine înțeles de liderul de la Phenian, Kim Jong-Un, informează agenția Reuters.

''Cred că americanii pot să doarmă noaptea liniștiți, să nu se teamă de această retorică deosebită din ultimele zile'', a afirmat Tillerson.