Preşedintele Chinei, Xi Jinping, a făcut apel la accelerarea construirii unei armate de clasă mondială, duminică, în deschiderea Congresului Partidului Comunist, punând accentul pe securitate şi reiterând priorităţile politice, relatează agenţiile internaţionale de presă.

În discursul său care a durat mai puţin de două ore - mult mai scurt decât cel de aproape trei ore şi jumătate de la congresul din 2017, Xi a descris cei cinci ani de la ultima reuniune a partidului ca fiind „extrem de neobişnuiţi şi anormali".

„Ne aşteaptă vremuri dificile'', a spus Xi Jinping, avertizând asupra unor „potenţiale pericole", motiv pentru care trebuie să fim „pregătiţi pentru cele mai grave scenarii". „Adaptaţi-vă şi fiţi pregătiţi să rezistaţi la vânturi puternice, ape agitate şi chiar furtuni periculoase'', a spus Xi în faţa a 2.300 de delegaţi ai partidului veniţi la Beijing din toate provinciile Chinei, după cum relatează DPA. El a solicitat consolidarea capacităţii de a menţine securitatea naţională, de a asigura aprovizionarea cu alimente şi energie, de a securiza lanţurile de aprovizionare, de a îmbunătăţi capacitatea de a face faţă dezastrelor şi de a proteja informaţiile personale.

Preşedintele Jinping a cerut ca ţara să urmeze cu hotărâre conducerea partidului său pentru a întineri naţiunea chineză şi a extinde „socialismul cu caracteristici chinezeşti". Următorii cinci ani sunt cruciali, a spus el.

Pe plan internaţional, liderul chinez a avertizat asupra unor „riscuri şi provocări imense''. De asemenea, el a vorbit despre „schimbări globale nemaiîntâlnite în ultimul secol''.

Într-o referire clară la Statele Unite, pe care nu le-a menţionat explicit, Xi Jinping a subliniat că Beijingul respinge o „mentalitate de Război Rece'' în relaţiile internaţionale. China „se opune categoric oricărei forme de hegemonism şi de politică de putere, mentalităţii de Război Rece, amestecului în afacerile interne ale altor ţări şi standardelor duble". „China urmăreşte în mod hotărât o politică externă independentă şi paşnică", a insistat preşedintele chinez, citat de AFP.

Xi a reafirmat sprijinul pentru sectorul privat şi pentru a permite pieţelor să joace un rol cheie, deşi China perfecţionează un „sistem economic socialist" şi promovează "prosperitatea comună".