Coreea de Nord a anunţat duminică că a efectuat un „test foarte important" la baza sa de lansare a sateliţilor Sohae, înconjurat de mister, dar semnificativ pentru eşecul negocierilor în domeniul nuclear dintre Phenian şi Washington.

 

Informaţia a fost transmisă de agenţia oficială KCNA, care nu a oferit niciun detaliu despre dispozitivul sau arma testată.

„Un test foarte important a avut loc la baza de lansare a sateliţilor Sohae în după-amiaza zilei de 7 decembrie", a declarat un purtător de cuvânt al Academiei naţionale de ştiinţe a Coreii de Nord. Rezultatul acestui test va avea un „efect important" schimbând „statutul strategic" al Coreii de Nord, a adăugat el. Mai devreme în cursul zilei de sâmbătă, preşedintele american, Donald Trump, a lăudat în faţa presei la Washington „relaţia sa foarte bună" cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

„Cred că vrem amândoi să le păstrăm aşa cum sunt. Ştie că am alegerile care vin", a adăugat el, insistând că ar fi surprins dacă Phenianul „ar acţiona în mod ostil".

Mai apoi, Donald Trump l-a îndemnat pe liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, să acţioneze în sensul denuclearizării şi să evite abordările „ostile", după ce Phenianul a anunţat efectuarea unui test semnificativ.

„Kim Jong-Un este prea inteligent şi are prea mult de pierdut, de fapt totul, dacă acţionează în mod ostil. A semnat un puternic Acord pentru denuclearizare cu mine în Singapore. Nu vrea să afecteze relaţia specială cu preşedintele Statelor Unite ori să interfereze în scrutinul prezidenţial american din noiembrie", a declarat Donald Trump prin Twitter.

„Coreea de Nord, sub conducerea lui Kim Jong-Un, are un potenţial economic uriaş, dar trebuie să ajungă la denuclearizare, aşa cum a promis. NATO, China, Rusia, Japonia şi întreaga lume, sunt cu toţii uniţi în această problemă", a adăugat Donald Trump.

Situată pe coasta de nord-vest a Coreii de Nord, baza militară Sohae, cunoscută şi sub numele Tongchang-ri, s-a aflat de peste un în centrul diplomaţiei în trei dintre Phenian, Seul şi Washington.

Are toate aparenţele unui centru spaţial pentru lansarea sateliţilor pe orbită. Nord-coreenii l-au utilizat însă pentru mai multe lansări de rachete condamnate de comunitatea internaţională, care mai denunţă antrenamentele la tiruri de rachete cu rază lungă de acţiune.

În cursul summitului de la Seul din septembrie 2018, liderul nord-coreean Kim Jong Un s-a angajat să îl închidă. Ulterior, discuţiile pentru „denuclearizarea" Peninsulei Coreene au intrat în punct mort.

În martie, serviciul de spionaj al Coreei de Sud (NIS) a anunţat că Phenianul a reluat activitatea pentru a restabili centrul său cheie de lansare a rachetelor cu rază lungă de acţiune de la Tongchang-ri.