Kim Jong-Un, liderul regimului de la Phenian, a declarat, marți, că recentul test balistic al țării sale reprezintă „o victorie istorică” și a promis să facă din Coreea de Nord cea mai mare putere nucleară și militară din lume, a relatat agenția KCNA, citată de site-ul agenției Yonhap.

Declarațiile liderului de la Phenian au fost făcute în cadrul unei conferințe pe tema apărării naționale ce a avut loc la Phenian. „Kim Jong-Un a declarat solemn că dezvoltarea armamentului strategic, inclusiv a bombei cu hidrogen, ce completează forța nucleară a Coreei de Nord reprezintă o victorie istorică pentru partidul nostru și pentru popor”, scrie KCNA. Liderul nord-coreean a precizat că țara sa va deveni „cea mai mare putere nucleară și militară din lume”. „Industria din domeniul apărării va continua să se dezvolte și noi vom câștiga în fața imperialiștilor americani”, a adăugat dictatorul.

Kim Jong-Un a decorat și lăudat personal oamenii de știință și oficialii care au contribuit la dezvoltarea celei mai avansate rachete balistice intercontinentale a nord-coreenilor, Hwasong-15. „Liderul nord-coreean a acordat personal medalii celor din domeniul științelor apărării care au executat cu cea mai mare credință și în mod perfect planul partidului de a construi o forță nucleară strategică, au testat cu succes racheta balistică intercontinentală Hwasong-15 și astfel au demonstrat din nou demnitatea și măreția statului nostru puternic peste tot în lume”, a relatat agenția națională de știri KCNA, citată de Reuters. Fără a numi persoanele decorate, presa nord-coreeană a transmis că liderul de la Phenian a oferit mai multe medalii, inclusiv Ordinul Kim Il-Sung și Ordinul Kim Jong-Il, cele mai înalte distincții din Coreea de Nord. Pe lângă medalii, oamenii de știință și oficialii nord-coreeni au primit ceasuri gravate cu numele lui Kim Il-Sung și Kim Jong-Il, bunicul, respectiv tatăl liderului nord-coreean. Kim Jong-Un a declarat că oamenii de știință și lucrătorii vor continua să producă „mai multe arme și echipamente de ultimă generație”, pentru a „consolida forța nucleară în calitate și cantitate”.

La 29 noiembrie, Coreea de Nord a anunțat că a testat cu succes o nouă rachetă balistică intercontinentală care poate transporta un focos nuclear către orice țintă din Statele Unite ale Americii. Serviciile de informații sud-coreene nu exclud posibilitatea unui nou test nuclear din partea Coreei de Nord.