Coreea de Sud ar putea furniza armament Ucrainei în anumite condiţii, a declarat preşedintele Yoon Suk Yeol, dar Administraţia Rusiei a avertizat că acest lucru ar însemna implicarea directă în conflict, sugerând, ca ripostă, transferul de armament rus în Coreea de Nord.

„Dacă apare vreo situaţie pe care comunitatea internaţională nu o va putea tolera, precum un atac de amploare asupra civililor, vreun masacru sau o încălcare gravă a legilor războiului, va fi dificil pentru noi să insistăm doar cu asistenţa umanitară sau financiară", a afirmat preşedintele Yoon Suk Yeol într-un interviu acordat agenţiei Reuters înaintea unei vizite de stat la Washington.

Este prima dată când Administraţia de la Seul sugerează furnizarea de armament Ucrainei. „Nu cred că vor fi limitări în legătură cu amploarea asistenţei pentru apărarea şi refacerea unei ţări care a fost invadată ilegal. Totuşi, ţinând cont de relaţiile noastre cu părţile implicate în război şi cu evoluţiile de pe câmpul de luptă, vom lua deciziile cele mai adecvate", a subliniat preşedintele Coreei de Sud.

În replică, Administraţia de la Moscova a avertizat că, prin furnizarea de armament, Coreea de Sud ar deveni participant la conflict. „Din nefericire, Seulul a avut o poziţie mai degrabă inamicală în toată această problemă. Vor încerca să atragă din ce în ce mai multe ţări direct în conflict. Dar, desigur, începerea furnizării de armament va însemna un anumit nivel de implicare în conflict", a reacţionat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Yoon Suk Yeol se va deplasa la Washington săptămâna viitoare, pentru o întrevedere cu preşedintele SUA, Joseph Biden, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de parteneriat bilateral.

Fostul preşedinte şi prim-ministru rus Dmitri Medvedev, în prezent vicepreşedinte al Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională, a sugerat că Rusia ar putea reacţiona prin furnizarea de armament avansat Coreei de Nord.

„Au apărut noi doritori să ne ajute duşmanii. Astfel, preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a declarat că, în principiu, ţara sa ar fi gata să furnizeze arme regimului de la Kiev", a scris fostul preşedinte rus (între 2008 şi 2012) într-o postare pe contul său de Telegram.

„Mă întreb ce vor spune locuitorii Coreei de Sud când vor vedea cele mai noi tipuri de armament rusesc în mâinile vecinilor lor, partenerii noştri din Coreea de Nord?", a transmis Medvedev.