Cuba a restricționat accesul la rețelele de socializare și la platformele de mesagerie, inclusiv Facebook și WhatsApp, a anunțat firma globală de monitorizare a internetului NetBlocks, în urma celor mai mari proteste anti-guvernamentale din ultimele decenii.

Mii de cubanezi s-au alăturat duminică demonstrațiilor din toată țara pentru a protesta împotriva crizei economice profunde care a dus la penurii de bunuri de bază și întreruperi de curent. Oamenii protestau, de asemenea, împotriva gestionării de către guvern a pandemiei și a reducerii libertăților civile. Guvernul cubanez a declarat că demonstrațiile au fost orchestrate de contrarevoluționari finanțați de Statele Unite.

Protestele, rare într-o țară în care disidența publică este strict controlată, se încheiaseră în mare parte până duminică seară, în timp ce forțele de securitate erau desfășurate pe străzi, iar președintele Miguel Diaz-Canel a cerut susținătorilor guvernului să iasă și să lupte pentru a apăra revoluția.

Însă un alt protest a izbucnit luni în suburbia La Guinera din sudul Havanei, unde un bărbat a murit și alți câțiva, inclusiv membri ai forțelor de securitate, au fost spitalizați cu răni, potrivit presei.

Sute de persoane au ieșit în stradă în La Guinera, strigând lozinci precum „Jos comunismul” și „Libertate pentru poporul cubanez”, potrivit a doi rezidenți și înregistrărilor video văzute de Reuters.

Introdus în urmă cu puțin peste doi ani, internetul mobil a fost un factor cheie în spatele protestelor, oferind cubanezilor o platformă pentru a-și exprima frustrările și posibilitatea de a reacționa rapid.

În capitală, au existat întreruperi regulate și atipice de internet mobil, de duminică.

NetBlocks, cu sediul la Londra, a anunțat pe site-ul său că Facebook, WhatsApp, Instagram și Telegram din Cuba au fost parțial perturbate luni și marți.

Facebook Inc, care deține Instagram și WhatsApp, a declarat că este îngrijorat de restricționarea serviciilor sale în Cuba, într-o declarație adresată Reuters marți târziu.

Întrebat dacă guvernul restricționează intenționat conexiunile la internet, ministrul de externe Bruno Rodriguez a declarat că situația este „complicată”. El a spus că întreruperile de curent ar putea afecta serviciile de telecomunicații și „Cuba nu va renunța niciodată la dreptul de a se apăra”.

Telegram nu a răspuns imediat la o cerere de comentarii. Twitter Inc a declarat că nu a găsit nicio blocare a serviciului său.