Un uriaş drapel cubanez stilizat, din beton, în faţa ambasadei americane din Havana este cel mai recent proiect de construcţie al guvernului comunist, un demers ce reflectă tensiunile persistente dintre cele două ţări, transmite AFP.

Lucrările se desfăşoară pe Tribuna anti-imperialistă, o vastă esplanadă situată în faţa ambasadei SUA, pe bulevardul Malecon, un loc cu o conotaţie simbolică extrem de importantă pentru Cuba.

Nici Granma, ziarul Partidului Comunist aflat la guvernare, nici portalul oficial Cubadebate, care de obicei promovează zgomotos astfel de iniţiative, nu au scris despre noua structură din beton care deocamdată nu este vopsită şi care reprezintă un steag cubanez stilizat, cu o înălţime de 12 metri.

Doar Întreprinderea de stat pentru construcţii şi întreţinere (Ecom) a dat câteva indicii pe pagina sa de Facebook:"Pe Tribuna noastră anti-imperialistă se înalţă deja această lucrare monumentală: steagul nostru, care nu a fost niciodată mercenar şi pe care străluceşte o stea mai strălucitoare atunci când este singură".

Această Tribună a fost construită în 2000, în mijlocul unei bătălii juridice şi politice în Cuba pentru întoarcerea micuţului Elian Gonzalez, a cărui mamă murise în timp ce traversa Strâmtoarea Floridei pentru a ajunge la Miami, în sud-estul SUA.

În 2006, autorităţile au instalat aici 138 de steaguri cubaneze, un "monument împotriva terorismului", inaugurat pe vremea liderului Fidel Castro.

Noua construcţie a stârnit critici şi a fost ridiculizată pe internet.

"Sincer, nu înţeleg ce este. Un monument, o sculptură, o umbrelă, o platformă gigantică?" s-a întrebat pe Facebook Maikel José Rodriguez, editorul publicaţiei Artecubano a Consiliului naţional al artelor plastice.

"Ce poate oferi această oroare artei monumentale cubaneze? Foarte puţin. Nimic, de fapt, cu excepţia batjocurii", a adăugat el.

"Dacă te uiţi din spate este o ghilotină", a estimat Whigman Montoya pe Facebook, în timp ce Aristides Pestana a criticat un steag "încastrat în asfalt, rigid, gri şi mort".

Relaţiile dintre Cuba şi SUA au fost foarte tensionate în ultimii ani, odată cu înmulţirea sancţiunilor impuse de administraţia Trump. Speranţa unei reconcilieri după venirea la Casa Albă a preşedintelui Joe Biden s-a estompat treptat. Cuba nu este o prioritate pentru noul preşedinte american, iar actuala administraţie şi-a exprimat cu fermitate poziţia pe tema respectării drepturilor omului.