Cel puțin 332 persoane au murit iar alte peste 2.500 au fost rănite, potrivit celui mai recent bilanț al cutremurului cu magnitudinea de 7,3 grade care a afectat o regiune de la frontiera Iranului cu Irakul.

 

Ministerul de Interne de la Teheran a anunțat că cel puțin 332 de persoane și-au pierdut viața în Iran.

Epicentrul cutremurului a fost într-o zonă muntoasă izolată din Irak, în apropierea frontierei cu Iranul, la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Bagdad și 400 de kilometri vest de Teheran, potrivit Institutului american de Geofizică. Seismul a afectat și mai multe orașe din Kurdistanul irakian, precum Halabja, Erbil și Duhok. Televiziunea publică de la Teheran anunțase anterior că peste 214 oameni au murit în Iran, iar bilanțul ar putea să crească în perioada următoare.

Terenul muntos și alunecările de teren provocate de seism îngreunează eforturile de căutare a supraviețuitorilor, au declarat oficialii iranieni. Oficialii iranieni se așteaptă ca bilanțul victimelor că crească pe măsură ce echipele de salvatori excavează imobilele prăbușite.

Cel mai grav afectat a fost districtul Sarpol-e Zahab county din provoncia iraniană Kermanshah, aici fiind înregistrate aproximativ 97 de victime.

Principalul spital din acest district a suferit pagube majore în urma seismului, astfel că răniți aduși aici nu au putut fi tratați, a anunțat un oficial din cadrul serviciilor de urgență iraniene.

Epicentrul seismului a fost la 30 de kilometri de orașul Halabjah din Irak, și 72 de kilometri de localitatea Pāveh din Iran. Mai multe orașe iraniene au rămas fără electricitate, iar 35 de echipe de salvare au fost trimise în zonele grav afectate de cutremur. Ministrul iranian de Interne a precizat că minimum 14 provincii au raportat pagube însemnate și pierderi de vieți omenești. Cutremurul a fost resimțit și în Turcia, Qatar și Israel.

Provinciile Kermanshah și Ilam din vestul Iranului au fost grav afectate de cutremur în privința victimelor, iar cele mai mari pagube materiale au fost raportate în orașele Qasr-e-Shirin, Ilam și Kermanshah.

Ministerul iranian de Interne a precizat că obiectivele strategice, inclusiv infrastructura de petrol și gaze, nu au fost afectate, dar se înregistrează probleme în privința furnizării de apă potabilă în mai multe regiuni.