Ungaria va reimpune, de la 1 septembrie, restricţii la frontiere, în cadrul măsurilor de limitare a transmiterii coronavirusului. Cetățenii români vor putea însă traversa Ungaria în continuare.

Deşi „situaţia infecţiilor este relativ bună” în Ungaria comparativ cu alte ţări din Europa, sunt încă destul de multe cazuri de Covid-19, a precizat Gergely Gulyas, 

şeful de cabinet al premierului Viktor Orban,.

Începând de la 1 septembrie, cetăţenii străini nu vor avea dreptul să intre în Ungaria. Cetăţenii ungari care se întorc în ţară vor trebui să stea în carantină 14 zile, dacă nu prezintă două teste negative privind coronavirusul, efectuate la un interval de 48 de ore. Vor exista excepţii pentru convoaie militare, unii oameni de afaceri, unele categorii de lucrători transfrontalieri, diplomaţi şi pentru tranzit.

Potrivit MAE, ministrul Bogdan Aurescu a discutat, sâmbătă, la telefon, cu omologul său ungar Péter Szijjártó, cerând clarificări legate de informațiile apărute în spațiul public referitoare la adoptarea în perioada următoare de noi măsuri restrictive pentru gestionarea epidemiei.

Aurescu a cerut omologului său informații privind conținutul exact al măsurilor vizate, insistând asupra luării în considerare a impactului acestora asupra cetățenilor români care tranzitează Ungaria, precum și în privința cetățenilor români – lucrători transfrontalieri.

Ministrul Péter Szijjártó a confirmat că tranzitul cetățenilor români prin Ungaria, respectiv accesul cetățenilor români – lucrători transfrontalieri nu vor fi afectate.

„Astfel, conform oficialului ungar, tranzitarea teritoriului Ungariei va fi permisă în continuare în aceleași condiții și se va face prin aceleași puncte de trecere ale frontierei și pe aceleași culoare rutiere stabilite. A arătat că regulile preconizat a fi schimbate se referă la intrarea în Ungaria ca destinație finală a călătoriei. De asemenea, a sugerat ca autoritățile polițienești de resort din cele două state să mențină un contact apropiat în perioada imediat următoare pentru eventuale clarificări tehnice”, transmite MAE.

Condițiile de călătorie pentru Ungaria actualizate periodic sunt disponibile la următorul link: http://www.mae.ro/node/51934.

MAE reamintește că, în prezent, sunt aplicabile următoarele condiții de tranzit pentru pasageri: durata tranzitului să nu depășească 24 de ore; persoanele nu prezintă simptome specifice infecției cu Covid-19; să prezinte un document din care să rezulte fără echivoc scopul deplasării şi ţara de destinaţie, respectiv să aibă asigurată intrarea pe teritoriul statului vecin Ungariei, aflat pe ruta de tranzit către ţara de destinaţie.