Poliţia franceză a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii care s-au adunat duminică pe bulevardul Champs Elysees, la câteva ore după ce preşedintele Emmanuel Macron a prezidat parada militară de Ziua Franţei alaturi de mai mulţi lideri europeni.

Bulevardul din centrul Parisului a fost redeschis traficului de îndată ce parada s-a terminat, dar câteva sute de protestatari din cadrul mișcării „vestele galbene" au încercat să-l ocupe. Televiziunea BFM a arătat imagini în care poliția foloseşte gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, unii dintre ei având glugi pe cap. Aceştia au încercat să blocheze bulevardul cu ajutorul unor baricade metalice, tomberoane și alte obiecte. De asemenea, s-au auzit câteva zgomote puternice. Protestatarii au aruncat cu obiecte în polițişti, au huiduit și au dat foc unei pubele. Anterior, o sursă din poliția franceză și o sursă judiciară au declarat că aproximativ 152 de protestatari „vestele galbene" și lideri ai acestora au fost reținuți lângă Champs Elysees în timp ce încercau să organizeze un protest.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost fluierat şi aplaudat la începutul paradei organizate la Paris cu ocazia ocazia Zilei Naţionale. Mii de militari au participat la defilarea organizată duminică în centrul Parisului cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, la eveniment fiind prezenţi Emmanuel Macron, Angela Merkel, Jean-Claude Juncker şi vicepremierul britanic David Lidington.

Președintele francez a organizat şi un prânz la Palatul Elysee la care au participat mai mulţi lideri europeni, inclusiv înalţii oaspeţi anunţaţi mai sus.

Peste 4.000 de militari au participat la parada din Paris, sub semnul cooperării militare europene. Cele zece state membre ale Inițiativei Europene de Intervenție, create în 2018 la iniţiativa lui Emmanuel Macron, au deschis marșul de pe Champs-Élysées. De asemenea, la parada care a început la ora locală 10:00, au luat parte 169 de vehicule, 67 de avioane şi 40 de elicoptere (17 din mai multe ţări europene), precum şi 237 de cai.

În acest an, 15 000 de focuri de artificii au aprins cerul Franței, fiind mobilizate măsuri importante de securitate.