Președintele sud-coreean Moon Jae-In a declarat, miercuri, că obiectivul țării sale este denuclearizarea Coreei de Nord și că nu va accepta nicio altă situație, avertizând că dialogul inter-coreean este într-o fază incipientă, relatează site-ul agenției Yonhap.

În cadrul unei întruniri cu liderii principalelor partide, Moon Jae-In a precizat că nu intenționează să reducă sancțiunile împotriva regimului de la Phenian în vederea summitului cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un, programat pentru finalul lunii aprilie.

"Obiectivul nostru este denuclearizarea. Nu putem fi de acord cu neproliferarea sau cu înghețarea strategiei nucleare. Încheierea programului nuclear (nord-coreean) este obiectivul final. Dar având în vedere că denuclearizarea imediată poate fi dificilă, cred că putem urma o anumită foaie de parcurs înainte de a ajunge la etapa denuclearizării", a spus Moon.

În ceea ce privește summitul dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, liderul de la Seul a avertizat că este posibil să nu găsească multe puncte comune cu președintele nord-coreean.

"Am ajuns într-un punct foarte important în eforturile noastre de a stabili pacea și de a denucleariza Peninsula Coreeană. Cred că este încă prea devreme să fim optimiști, pentru că ne aflăm doar la linia de start. Summitul va avea loc pe fundalul sancțiunilor și presiunilor internaționale. Spațiul de manevră pentru acorduri transfrontaliere va deveni mai larg atunci când vor fi înregistrate progrese în dialogul dintre SUA și Coreea de Nord. Guvernul sud-coreean nu este în măsură să elimine în mod unilateral sancțiunile", a mai spus Moon Jae-In.

Marți, Chung Eui-Yong, consilierul pe probleme de securitate al președintelui Coreei de Sud, a anunțat că liderul regimului de la Phenian și-a exprimat disponibilitatea de a purta discuții cu Statele Unite despre denuclearizare, "în cazul în care va fi garantată siguranța regimului și dacă amenințările militare împotriva Coreei de Nord vor fi eliminate".

În cadrul vizitei unei delegații de înalți oficiali sud-coreeni în Coreea de Nord, Kim Jong-Un a sugerat că Phenianul nu va mai efectua teste nucleare sau balistice dacă vor fi inițiate discuții între SUA și Coreea de Nord.