Papa Francisc a semnat în 2013 o scrisoare de demisie. Documentul s-ar fi activat în cazul unor probleme de sănătate. Papa şi-a marcat sâmbătă împlinirea vârstei de 86 de ani răsplătind trei persoane implicate în acţiuni caritabile, inclusiv un bărbat fără adăpost care împarte cu semenii săi pomana primită.

 

Papa le-a acordat celor trei persoane premiul Maica Tereza în semn de recunoaştere a gesturilor de caritate, potrivit Agerpres. Bărbatul fără adăpost a fost identificat de Vatican doar după prenume, Gian Piero şi numele străzii pe care stă, Wué. Papa a emoţionat asistenţa în momentul în care i-a sărutat mâna bărbatului fără adăpost. Celelalte două persoane recompensate au fost preotul franciscan Hanna Jallouf, un sirian care îşi desfăşoară activitatea în ţara sa şi industriaşul italian Silvano Pedrollo, premiat pentru construcţia unor şcoli şi aducerea apei potabile în comunităţile sărace din ţările în curs de dezvoltare.

Papa Francisc a dezvăluit într-un interviu publicat duminică că, după ce a fost ales în 2013, a semnat o scrisoare de demisie care ar fi fost folosită în cazul în care, într-o zi, probleme de sănătate grave și permanente ar fi făcut imposibilă îndeplinirea atribuțiilor sale.

Francisc a împlinit sâmbătă 86 de ani și pare a fi într-o stare de sănătate bună, cu excepția unei afecțiuni la genunchi. El a făcut dezvăluirile într-un interviu acordat ziarului spaniol ABC, preluat de Reuters.

Francisc a mai declarat că a dat scrisoarea secretarului de stat al Vaticanului de la acea vreme, cardinalul Tarcisio Bertone. Francisc a spus de multe ori că va demisiona dacă sănătatea îl va împiedica să conducă Biserica Romano-Catolică.

„Mi-am semnat deja demisia. Tarcisio Bertone a fost secretar de stat. Am semnat-o și i-am spus: În caz de impediment din motive medicale sau de orice altceva, iată demisia mea", a declarat Francisc.

Într-un interviu acordat Reuters în luna iulie, Francisc a respins speculațiile potrivit cărora demisia sa ar fi iminentă și a repetat că ar putea demisiona într-o zi dacă starea de sănătate precară îi va face imposibilă conducerea Bisericii. Din iulie, Francisc a făcut trei călătorii internaționale, în Canada, Kazahstan și Bahrain, și intenționează să viziteze Republica Democratică Congo și Sudanul de Sud între 31 ianuarie și 5 februarie. El ar fi trebuit să facă această călătorie în iulie anul trecut, dar problema sa la genunchi a forțat amânarea acesteia. În prezent, Papa folosește un baston pentru plimbări scurte și un scaun cu rotile pentru distanțe mai lungi în interior.