România se clasează pe locul cinci în ceea ce privește numărul total de emigranți în țările OCDE, iar aproape o jumătate din tinerii din România au indicat că intenționează să emigreze, potrivit unui raport realizat de Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la cererea Ministerului Afacerilor Externe.

Potrivit studiului „Talent Abroad: A Review of Romanian Emigrants” realizat de Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), la cererea Ministerului Afacerilor Externe, în 2015/2016, în statele OCDE locuiau aproximativ 3,6 milioane de persoane născute în România. Potrivit estimărilor, peste 97% din emigranții români din întreaga lume locuiau în state OCDE. Mai puțin de 70.000 de români locuiau în țări din afara spațiului OCDE. România se clasează pe locul cinci în ceea ce privește numărul total de emigranți și are cea mai ridicată rată de emigrație din cele principalele zece țări de origine pentru imigranții din țările OCDE. Potrivit studiului „International Migration Report 2017”, realizat de ONU, diaspora românească este pe locul 17 din puncte de vedere numeric. Între 2000 și 2016, numărul emigranților români a crescut cu 2,3 milioane de persoane, cea mai mare creștere înregistrându-se între 2005 și 2011, mai afirmă autorii studiului OCDE. Emigrația a devenit un fenomen social și economic major în România, populația scăzând de la 22,4 milioane în 2000 la 19,5 milioane în 2018, cu migrația spre exterior fiind responsabilă pentru peste 75% din acest declin.

Numărul emigranților români pare neobișnuit de mare comparativ cu populația României. În 2015/2015, 17% din persoanele născute în România locuiau în țări OCDE.

Intenția de emigrare rămâne foarte ridicată în România, în special rândul tinerilor. Între 2009 și 2018, peste o pătrime (26%) din locuitorii României și-au exprimat dorința de a se stabili în altă țară. Acesta este al doilea cel mai ridicat procent înregistrat în regiune, după Republica Moldova. Mai mult, aproape o jumătate din tinerii din România între 15 și 24 de ani au indicat că intenționează să emigreze. Situația pieței de muncă din România este un factor major care explică nivelul ridicat al intenției de emigrare în țara noastră, notează autorii studiului.