Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, a dezvăluit marţi identitatea unui cetăţean suedez deţinut în Iran de peste 500 de zile, precizând că este vorba despre diplomatul european Johan Floderus, informaţie pe care Stockholm a refuzat deocamdată să o confirme, transmite AFP.

Borrell a evocat acest caz cu prilejul unei reuniuni informale a miniştrilor dezvoltării din statele UE, desfăşurată la Cadiz, în sudul Spaniei. Înaintea reuniunii, Borrell a dat asigurări în faţa presei că el personal şi serviciile sale „lucrează fără pauză” pentru a obţine eliberarea acestui diplomat, reţinut în Iran din 17 aprilie 2022.

Suedia ceruse luni Iranului să îl elibereze pe unul dintre cetăţenii săi, deţinut „arbitrar”, căruia nu i-a confirmat identitatea.

„Acest cetăţean suedez este privat în mod arbitrar de libertate şi trebuie, aşadar, să fie eliberat imediat. Acest lucru le-a fost cerut autorităţilor iraniene”, a transmis Ministerul de Externe al Suediei, într-un e-mail către AFP.

Cotidianul The New York Times a scris în aceeaşi zi că este vorba despre Johan Floderus, un suedez în vârstă de 33 de ani care lucrează pentru serviciul diplomatic al UE. El a fost arestat pe când se pregătea să se îmbarce în avionul de întoarcere de la Teheran în ziua de 17 aprilie 2022, după un sejur turistic. Nici autorităţile suedeze, nici Uniunea Europeană nu doriseră până acum să-i confirme identitatea.

Iranul a anunţat în iulie 2022 arestarea unui suedez pentru spionaj, pe un fond de relaţii tensionate între Teheran şi Stockholm.

„Suntem la curent şi urmărim foarte îndeaproape cazul unui suedez aflat în detenţie în Iran”, declarase luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.