Preşedintele SUA, Donald Trump, a pledat, în discursul despre „Starea naţiunii” rostit în Congres, pentru colaborare cu opoziţia în scopul îmbuntăţirii situaţiei economice şi sociale, evocând necesitatea securităţii la frontiera cu Mexicul şi justificând decizii de politică externă.

 

„Naţiunea noastră este puternică, iar economia înfloreşte cum nu a mai făcut-o până acum. Vineri, am anunţat că am creat încă 304.000 de locuri de muncă în ultima lună - aproape dublu faţă de cât se aştepta. În Statele Unite se întâmplă un miracol economic, iar singurul lucru care îl poate opri sunt războaiele prosteşti, disputele politice sau investigaţiile ridicole. Trebuie să fim uniţi pe plan intern pentru a învinge adversarii externi”, a subliniat preşedintele american.

„Avem o problemă morală. Starea de ilegalitate de la frontiera sudică este o ameninţare pentru siguranţa, securitatea şi bunăstarea financiară a întregii Americi. Avem datoria morală de a crea un sistem de imigraţie care să protejeze vieţile şi locurile de muncă ale cetăţenilor noştri. Acest lucru include obligaţia faţă de milioanele de imigranţi care trăiesc acum aici, care au respectat regulile şi legile noastre. Imigranţii aflaţi în legalitate îmbogăţesc naţiunea noastră şi consolidează societatea. Vreau ca lumea să vină la noi în ţară, în cel mai mare număr, dar să vină în mod legal”, a argumentat Trump.

„Am început să arătăm clar Chinei că, după ani întregi în care a vizat industria noastră şi a furat elemente de proprietate intelectuală, furtul locurilor de muncă americane şi avuţiei a ajuns la final. Prin urmare, am impus recent taxe vamale de 250 de miliarde de dolari pentru produse chineze, iar acum Departamentul Trezoreriei încasează miliarde şi miliarde de dolari. Eu nu învinovăţesc China pentru că a profitat de pe urma noastră, îi învinovăţesc pe liderii şi reprezentanţii noştri pentru că au permis această anomalie”, a subliniat liderul de la Casa Albă.

„În ultimii doi ani, am început să reconstruim armata SUA - alocând 700 de miliarde de dolari anul trecut şi 716 miliarde de dolari anul acesta. De asemenea, îndemnăm alte ţări să îşi achite în sfârşit contribuţiile în mod echitabil. Ani întregi, Statele Unite au fost tratate foarte incorect de prieteni, de membri NATO. Acum, am asigurat încă peste 100 de miliarde de dolari prin suplimentarea cheltuielilor militare ale aliaţilor NATO” a continuat Trump.

„În timpul mandatului meu, nu ne vom prezenta niciodată scuze pentru avansarea intereselor americane. Spre exemplu, în urmă cu multe decenii, Statele Unite au semnat un tratat cu Rusia prin care am stabilit să limităm capabilităţile balistice. Deşi noi am respectat în întregime tratatul, Rusia l-a încălcat, mulţi ani. De aceea, am anunţat că Statele Unite se retrag oficial din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, sau INF. Chiar nu am avut de ales. Poate că vom putea negocia un nou acord, care să includă China ori alte ţări, iar, dacă nu vom putea, vom creşte cheltuielile şi vom accelera inovaţia pentru a-i depăşi pe ceilalţi. În cadrul iniţiativelor diplomatice îndrăzneţe, vom continua eforturile de pace în Peninsula Coreea. Ostaticii noştri au venit acasă, testele nucleare au încetat, nu am mai fost lansate rachete de peste 15 luni. Dacă nu aş fi eu preşedinte al SUA, în acest moment am fi, în opinia mea, într-un război major contra Coreei de Nord. Rămân multe de făcut, dar relaţia mea cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un este bună. Ne vom întâlni din nou pe 27 şi 28 februarie în Vietnam”, a precizat Trump.

În încheierea discursului, Donald Trump le-a spus congresmenilor: „Trebuie să alegem dacă ne definim prin diferenţe, sau dacă îndrăznim să le depăşim”.