Oficialii din Guvernul olandez și australian au început discuțiile cu omologii săi ruși privind prăbușirea zborului MH17 al companiei Malaysian Airlines în 2014, a informat miercuri ministrul olandez de Externe, Stef Blok.

 

Toate cele 298 de persoane care se aflau la bord au murit în urma doborârii aeronavei pe teritoriul separatiștilor pro-ruși din Ucraina. Aproximativ două treimi dintre victime erau de cetățenie olandeză.

„Prima întâlnire trilaterală a avut loc recent”, a declarat Blok. „Nu putem da detalii privind conținutul procesului, deoarece confidențialitatea este vitală în acest caz, dar pot să vă spun asta - am rămas angajați în aflarea adevărului, aplicarea justiției și tragerea la răspundere”, a adăugat acesta.

În mai 2018, cele două guverne au ajuns la concluzia că Rusia este responsabilă. În acest context, președintele Vladimir Putin a răspuns că avionul nu a fost doborât de o rachetă făcută în Rusia, teorie invalidată de experţi, care au concluzionat că avionul a fost doborât cu o rachetă sol-aer. Avionul Boeing 777, care călătorea de la Amsterdam la Kuala Lumpur, a fost doborât în zona ucraineană de conflict la data de 17 iulie 2014. Toți cei 298 de oameni care se aflau la bord au murit în urma incidentului.