Consiliul de Stat din China a cerut o dezvoltare mai mare a oraşului Shenzhen din sudul ţării, precum şi integrarea culturii şi economiei acestuia cu Hong Kong şi Macao din vecinătate, transmite luni Reuters.

Directiva vine în contextul în care protestele antiguvernamentale din Hong Kong ameninţă statutul hub-ului financiar asiatic. Hong Kong, unul din porturile cu cel mai mare trafic de pe glob, este în pragul primei recesiuni din ultimii zece ani, pe măsură ce protestele antiguvernamentale violente din ultimele luni au speriat şi îndepărtat turiştii şi au afectat vânzările cu amănuntul şi investiţiile. Directiva în 19 puncte a Consiliului de Stat, apărută în publicaţia guvernamentală Ziarul Poporului, cere ca „puterea şi dezvoltarea economice" ale Shenzhenului să se situeze printre cele mai bune din lume până în 2025 şi să devină un „reper global” până la jumătatea secolului.

În anii 1990, reformele orientate spre piaţa liberă şi sprijinul guvernului au transformat Shenzhen dintr-un sat banal într-un hub principal pentru sectoarele de producţie şi tehnologie din China. Shenzhen găzduieşte sediile globale ale companiei Huawei şi ale gigantului social media Tencent. Directiva solicită „modernizarea guvernării sociale" în Shenzhen prin „aplicarea completă a datelor de mare viteză, cloud computing, inteligenţă artificială şi a altor tehnologii".

Documentul oficial cere de asemenea integrarea culturii şi economiei din Shenzhen cu Hong Kong şi Macao prin finanţarea spitalelor, eforturi comune de salvare în caz de dezastre şi schimburile culturale, precum şi dezvoltarea în continuare a Marii Zone a Golfului Hong Kong-Macao şi îmbogăţirea noii practici a politicii „o ţară, două sisteme'".

Protestele din Hong Kong au început ca opoziţie la un proiect de lege de extrădare către China continentală, suspendat în prezent, şi s-a extins devenind o manifestare în favoarea democraţiei. Săptămâna trecută, forţele paramilitare chineze au efectuat exerciţii în faţa unui stadion sportiv important din Shenzhen, trezind speculaţii în legătură cu o posibilă utilizare a acestora în Hong Kong.