Şase persoane au fost reţinute după ce un protest în sprijinul autorităţilor din Turcia din Amsterdam a devenit violent, a anunţat luni Poliţia olandeză. Duminică, premierul danez, Lars Løkke Rasmussen, a „propus” omologului său turc, Binali Yildirim, să amâne o vizită în Danemarca.

Protestatarii erau furioşi pe autorităţile olandeze că i-au împiedicat, sâmbătă, pe doi miniştri turci să între în oraşul Rotterdam pentru a susţine un discurs în favoarea referendumului care va avea loc în aprilie. Demonstraţiile care au început duminică la Amsterdam au degenerat seara, când mai multe sute de protestatari au început să fie violenţi, aruncând cu pietre în poliţişti. Poliţia a intervenit cu bastoane şi tunuri de apă. Ministrul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul olandez la Ankara, cerându-i să prezinte scuze în scris din partea autorităţilor olandeze. Premierul danez, Lars Løkke Rasmussen, a „propus” duminică omologului său turc, Binali Yildirim, să amâne o vizită în Danemarca care ar trebui să aibă loc la finalul lunii martie, pe fondul escaladării conflictului dintre Turcia şi Olanda. Rasmussen a subliniat într-un comunicat să Danemarca „vede cu o mare îngrijorare evoluţia situaţiei din Turcia, unde principiile democratice sunt supuse unei mari presiuni”. O vizită a premierului turc ar putea fi percepută ca o manifestare a „unei viziuni mai amabile” a Danemarcăi privind evoluţia politică din Turcia, „ceea ce este departe de a fi adevărat”, a asigurat el.

Mark Rutter, premierul Olandei, a exclus posibilitatea de a prezenta scuze din partea Guvernului pentru expulzarea unui ministru turc, exprimându-și totuși dorința pentru o atenuare a crizei diplomatice dintre Haga și Ankara.

„A venit timpul întrebării ce fel de scuze trebuie făcute, nu trebuie cerute scuze pentru ceea ce s-a întâmplat”, a declarat premierul olandez.

Premierul olandez, Mark Rutte, a spus că a fost nevoit să împiediece accesul a doi miniştri turci pe teritoriul ţării sale şi să le interzică să participe la mitinguri cu alegătorii turci deoarece Ankara a ameninţat cu sancţiuni împotriva Guvernului său. El a spus că a fost şocat să vadă că un ministru turc a încercat să ajungă la un miting de la Rotterdam după ce Guvernul i-a comunicat clar faptul că nu este binevenit. Guvernul olandez a decis să interzică, sâmbătă, aterizarea la Rotterdam a avionului în care se afla ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, care a anunţat că ajunge în Olanda pentru un miting privind consolidarea puterii preşedintelui Turciei. Ministrul turc al Familiei, Fatma Betul Sayan Kaya, a fost împiedicat ulterior să între în Consulat şi apoi escortat la graniţa cu Germania. Aceasta a venit sâmbătă noapte cu maşina la Rotterdam pentru a participa la un miting care avea drept scop promovarea referendumului din luna aprilie prin care se dorește consolidarea puterilor executive ale președintelui t rc, Recep Tayyip Erdogan.