Agenția europeană pentru Apărare (AEA) așteaptă ultimele reacții din partea industriei de apărare înainte a iniția consultările finale între România, Cipru, Grecia și Spania privind lansarea în 2020 a unui program de modernizare sau achiziție de tancuri Leopard 2.

Obiectivul programului este acela de a achiziționa sau moderniza tancurile la un nivel echivalent cu versiunea Leopard 2A7, a transmis agenția.

„Ne propunem să obținem un nivel maxim de similitudine între ele pe măsură ce își modernizează tancurile", a declarat o sursă din cadrul agenției, adăugând că programul va include aproximativ 200 de tancuri Leopard, plus achiziția de tancuri de către România pentru un nou batalion, iar costul lucrărilor de modernizare se va ridica la "câteva sute" de milioane de euro. Programul va include opţiuni de modificare pentru vehicule de recuperare, geniu şi pod mobil. Flotele de tancuri Leopard ale țărilor implicate variază de la modele Leopard 2E (Spania) și Leopard 2HEL (Grecia), echivalente cu versiunea Leopard 2A6, iar România și-a exprimat în trecut dorința de a achiziționa tancuri mai vechi model Leopard 2A5.

După discuţii exploratorii în 2018, în urma cărora numărul de state potențial interesate de ideea modernizării tancurilor a scăzut de la nouă la patru, agenţia a inițiat consultări preliminare cu industria, în aprilie 2019. AEA aşteaptă de la industrie soluţiile tehnice cele mai economice pentru a acoperi cât mai multe condiții tehnologie cerute de cele patru ţări.

Companiile Krauss-Maffei Wegmann şi Rheinmetall, cei mai importanţi doi contractori pentru fabricarea tancurilor Leopard 2, sunt așteptate să răspundă solicitărilor oferind o abordare completă, termenul limită fiind data de 18 iulie. Menționând că solicitările ţărilor implică aproximativ 200 de sisteme şi subsisteme, sursa citată a afirmat: „Sperăm să ajungem la o similitudine de 90% sau mai mare".

După încheierea fazei de consultări preliminare cu industria, AEA va mai organiza alte două întâlniri cu miniştrii Apărării din cele patru țări cu scopul parafării programului în 2020, urmând ca primele livrări de tancuri modernizate să se producă în anul 2022.