Unităţi de puşcaşi marini din Coreea de Sud, SUA şi Marea Britanie desfăşoară un exerciţiu de infiltrare aeriană şi amfibie de „mare intensitate", în contextul tensiunilor cu Coreea de Nord, a anunţat joi, într-un comunicat, Corpul de Puşcaşi Marini sud-coreean. În replică, Coreea de Nord a lansat rachete de croazieră.

Exerciţiul Ssangyong (Dublu Dragon) are loc, ca în fiecare an, în jurul oraşului Pohang, pe coasta de sud-est a Coreei de Sud, iar în acest an a inclus, pentru prima dată, şi Corpul Regal al Infanteriei Marine britanice, pentru a „întări capacităţile operaţionale comune”. Manevrele Ssangyong, care nu au mai avut loc după suspendarea lor în 2018 pentru a facilita dialogul - acum inexistent - cu Coreea de Nord, au început luni şi vor dura până la 3 aprilie.

În timpul exerciţiilor, au fost efectuate operaţiuni aeriene şi de debarcare amfibie pentru a executa infiltrări în zonele vizate, trageri de precizie sau la ţinte mobile, potrivit Corpului de Infanterie Marină sud-coreean. La rândul lor, Forţele Terestre sud-coreene au informat joi că au finalizat un exerciţiu de patru zile cu foc real alături de trupele americane, la Pocheon, în apropiere de frontiera cu Coreea de Nord.

Toate aceste exerciţii comune fac parte din ansamblul de manevre de teren (FTX) Warrior Shield, care coincid cu exerciţiile de post de comandă (CPX) Freedom Shield ale aliaţilor, care se desfăşoară din 13 martie şi se încheie joi.

Coreea de Nord a promis să dea un răspuns ferm la aceste exerciţii majore, cele mai mari din ultimii cinci ani, şi a efectuat cel puţin cinci lansări de rachete în ultimele două săptămâni, cea mai recentă miercuri, când a tras mai multe rachete de croazieră de pe coasta sa nord-estică. Statul Major al armatei sud-coreeene a anunţat detectarea a numeroase rachete de croazieră lansate spre mare dintr-o zonă de coastă situată în apropierea oraşului nord-coreean Hamhung.

Regimul de la Phenian consideră unele tipuri de rachete de croazieră drept arme „strategice", o sugestie că ar intenţiona să le echipeze cu focoase nucleare. Duminica trecută, liderul nord-coreean, Kim Yong-Un a asistat la efectuarea unui test balistic, pe care presa de stat nord-coreeană l-a numit simularea unui atac nuclear, „un avertisment mai puternic" adresat Statelor Unite şi Coreei de Sud.