Un sistem american de rachete cu rază medie de acţiune, desfăşurat în timpul exerciţiilor militare comune între Washington şi Manila în Filipine în aprilie şi mai, va fi retras din această ţară în viitorul apropiat, a declarat joi un purtător de cuvânt al armatei filipineze.

Lansatorul de rachete „va fi expediat din ţară după cum a fost prevăzut, în septembrie sau chiar mai devreme", a declarat colonelul Louie Dema-ala. Purtătorul de cuvânt al armatei filipineze a precizat că trupele ţării sale au învăţat să utilizeze şi să întreţină sistemul de rachete Typhon, fără a întreprinde tiruri reale cu el, în timpul acestor exerciţii denumite Balikatan, ceea ce înseamnă „umăr la umăr" în limba locală tagalog. Aceste exerciţii anuale s-au desfăşurat din 22 aprilie până pe 10 mai în nordul şi vestul arhipelagului din Asia de Sud-Est, lângă potenţiale zone de tensiune din Marea Chinei de Sud şi Taiwan. În aceste exerciţii au fost implicaţi 11.000 de soldaţi americani şi 5.000 de soldaţi filipinezi, precum şi militari australieni şi francezi. Prezenţa sistemului de rachete Typhon pe teritoriul filipinez a suscitat furia Chinei. Ministrul chinez al apărării Dong Jun a avertizat la începutul lui iunie, în timpul unui forum asupra securităţii la Singapore, că reţinerea Beijingului în Marea Chinei de Sud "are limite", în urma unei serii de ciocniri între nave chineze şi filipineze într-o zonă contestată.

Desfăşurarea de „rachete balistice cu rază medie" aduce „atingere gravă securităţii şi stabilităţii regionale", a mai declarat la acea dată ministrul chinez.