Cazul asasinării jurnalistei Daria Dughina, fiica lui Aleksandr Dughin, ideolog al Kremlinului, a fost soluţionat, a anunţat luni Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB).

Conform serviciului de securitate rus, asasinatul a fost executat de o femeie membră a serviciilor secrete ucrainene, care a planificat atentatul timp de o lună şi a reuşit imediat după comiterea lui să părăsească Rusia către Estonia, relatează Reuters şi CNN, citând agenţiile de presă ruse.

Potrivit FSB, „crima a fost pregătită şi comisă de serviciile secrete ucrainene'', iar autorul ei a fost identificat drept un cetăţean ucrainean, Natalia Vovk, născută în 1979.

Aceasta a sosit în Rusia pe 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa Sofia Şaban, născută în 2010. „În ziua crimei, Vovk şi Şaban au participat la festivalul de muzică şi literatură «Tradiţii», unde Daria Dughina a fost prezentă ca oaspete de onoare'', a stabilit serviciul secret rus.

„Pe 21 august, după explozia amorsată de la distanţă asupra autoturismului Toyota Land Cruiser condus de Dughina, Vovk şi fiica sa au plecat (din Rusia) prin regiunea Pskov către Estonia'', detaliază FSB.

„S-a stabilit acum că bomba din mașina lui Dughina a fost detonată de la distanță. Probabil că mașina a fost monitorizată și mișcarea sa a fost controlată”, a declarat pentru TASS oficialul din cadrul forțelor de ordine, al cărui nume nu a fost dezvăluit.

Pentru a-şi planifica crima şi a culege informaţii despre stilul de viaţă al Dariei Dughina, Vovk a închiriat un apartament la Moscova în aceeaşi clădire unde locuia şi victima. În spionarea Dariei Dughina agenta ucraineană a folosit şi un autoturism Mini Cooper, căruia i-a schimbat mai multe plăcuţe de înmatriculare. Astfel, potrivit FSB, la intrarea în Rusia vehiculul avea un număr de înmatriculare al 'Republicii Populare Doneţk' (provincie separatistă pro-rusă din estul Ucrainei, n.red.), la Moscova a circulat cu un număr kazah, iar la ieşirea din Rusia vehiculul avea un număr ucrainean.

Daria Dughina a murit sâmbătă seară după ce autoturismul pe care-l conducea a explodat. Ea participase împreună cu tatăl său la un eveniment în apropiere de Moscova. Aleksandr Dughin urma să plece de acolo împreună cu fiica sa cu acelaşi autoturism, dar în s-a răzgândit în ultimul moment şi a plecat cu maşina unui prieten.

O grupare necunoscută până acum de auto-intitulați partizani ruși anti-Putin și-a lansat un canal de Telegram după ce fostul parlamentar rus Ilia Ponomarev le-a atribuit asasinatul din Moscova. Gruparea de partizani, auto-intitulată Armata Națională Republicană din Rusia, a postat un manifest în care îl califică pe Vladimir Putin drept „uzurpator al puterii și un criminal de război” și îi cheamă rușii la revoltă față de regimul Putin.

Armata Națională Republicană din Rusia amenință că „îi va distruge” pe toți oficialii statului rus care susțin politica lui Vladimir Putin.

Duminică, Ucraina a negat oficial orice implicare în atentat.