Israelul a acceptat „mai mult sau mai puţin” un acord de armistiţiu în Fâşia Gaza, în prezent mingea aflându-se „în terenul Hamas”, a declarat un responsabil american.

 

Speranțele pentru o încetare a focului au crescut săptămâna trecută, după o rundă anterioară de discuții mediate de Qatar și Egipt la Doha.

Un oficial american de rang înalt a declarat sâmbătă că a fost stabilit cadrul pentru o pauză de șase săptămâni a luptelor, cu acordul Israelului, și că acum depinde de acordul Hamas de a elibera ostaticii pe care îi deține în Gaza de la atacurile sale asupra sudului Israelului din 7 octombrie.

„Calea către o încetare a focului în acest moment, literalmente la această oră, este simplă. Și există un acord pe masă. Există un acord-cadru. Israelienii l-au acceptat mai mult sau mai puțin”, a declarat oficialul reporterilor. „În acest moment, responsabilitatea este în sarcina Hamas”.

Biden a declarat că speră că o încetare a focului va fi în vigoare până la Ramadan, care începe pe 10 martie.

Biden și alți lideri mondiali se află sub o presiune tot mai mare pentru a ușura situația tot mai disperată a palestinienilor după cinci luni de război și blocada israeliană din Gaza. Organizația Națiunilor Unite spune că un sfert din populație - 576.000 de persoane - este la un pas de foamete.

Duminică, o delegație a Hamas a ajuns la Cairo pentru discuții suplimentare privind încetarea focului în Gaza.

Potrivit CNN, o sursă de rang înalt din cadrul Hamas a refuzat să spună care sunt pozițiile grupării și a precizat că ceea ce a prezentat presa sunt „speculații”.

Următoarele discuții sunt de așteptat să aibă loc la nivel de experți. La discuții ar urma să participe și negociatori din SUA și Egipt.

Tot duminică Papa Francisc a făcut un apel la încetarea conflictului din Gaza, în timp ce dădea semne de însănătoșire după ce a suferit de bronșită.

„În fiecare zi port în inimă cu durere suferința populațiilor din Palestina și Israel din cauza ostilităților în curs de desfășurare, mii de morți, răniți, strămutați”, a spus Suveranul Pontif.

Adresându-se credincioșilor în Piața Sfântul Petru, Papa Francisc a subliniat consecințele conflictului asupra copiilor și a cerut eliberarea tuturor ostaticilor luați în raidul Hamas din 7 octombrie.

„Chiar credeți că puteți construi o lume mai bună în acest fel? Credeți cu adevărat că veți obține pacea? Ajunge, vă rog! Haideți să spunem cu toții ajunge, vă rog! Opriți-vă!”, a spus Papa Francisc.