Un cimitir improvizat, în care se află 440 de morminte, a fost descoperit în Izyum, după ce orașul a fost eliberat de forțele ucrainene, potrivit Sky News. Un al doilea cimitir improvizat cu peste 200 de cruci de lemn a fost descoperit la marginea oraşului.

 

Orașul Izyum s-a aflat sub ocupație rusească luni de zile, dar a fost recucerit în timpul ofensivei ucrainene din ultimele săptămâni.

Un loc de înmormântare în masă care conținea aproximativ 440 de morminte a fost găsit în orașul ucrainean după ce a fost eliberat de sub controlul rusesc, a declarat un ofițer de poliție de rang înalt pentru Sky News.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a confirmat faptul că a fost găsit un „sit de înmormântare în masă", dar a spus că "informații clare și verificate" vor fi publicate vineri.

„Vrem ca lumea să știe ce se întâmplă cu adevărat și la ce a dus ocupația rusească", a declarat Volodimir Zelenski în ultimul său discurs adresat națiunii.

O imagine difuzată de șeful său de stat major arată mai multe cruci de lemn ieșite din movilele din pământ, înconjurate de copaci. Toate cadavrele vor fi examinate de specialiști.

„O înmormântare în masă a fost găsită în Izyum, regiunea Harkov. Procedurile necesare au început deja. Toate cadavrele vor fi exhumate și trimise pentru examinare medico-legală... Rusia este o țară de criminali. Un stat sponsor al terorismului", a anunțat Andriy Yermak.

Aproximativ 200 de cruci de lemn au fost găsite la marginea orașului Izium, în ceea ce pare a fi al doilea loc de înmormântare în masă din teritoriile eliberate de militarii ucraineni.

Se așteaptă ca autoritățile să înceapă să recupereze cadavrele din zona aflată în pădure. Regiunea a fost recucerită recent de la forțele rusești.

Bărbați îmbrăcați în salopete albe au început să exhumeze cadavrele din locul aflat la marginea unui cimitir.