Un muncitor în construcţii şi un fermier care zâmbesc şi un pensionar voios - acestea se numără printre chipurile animate alese de guvernul de la Londra pentru a-i linişti pe britanici că ţara se poate descurca cu un Brexit fără acord, relatează Reuters.

 

Un banner cu chipuri vesele poate fi văzut în deschiderea unui nou site lansat de guvernul britanic, alături de informaţii despre cum cetăţenii se pot pregăti pentru o ieşire din UE fără acord, despre care criticii au spus că ar putea produce lipsuri de alimente şi medicamente, ar putea prelungi aşteptatul la frontieră şi ar putea cauza mari probleme economice.

Guvernul a lansat marţi site-ul https://euexit.campaign.gov.uk/, cu o redusă campanie de informare publică ce a constat din reclame la posturile de radio comerciale şi postări pe Twitter ale unor departamente guvernamentale.

Într-o reclamă transmisă de postul de radio LBC au putut fi auzite mai multe voci de actori care întrebau despre reînnoirea paşapoartelor, tarifele pentru convorbirile telefonice şi exporturile de bunuri. Ascultătorii erau îndemnaţi să acceseze noul site pentru răspunsuri.

Site-ul acoperă toate scenariile de ieşire din UE şi include sfaturi pe teme care variază de la noile restricţii privind transportul animalelor de companie în vacanţă şi până la documentele suplimentare necesare la importurile de bunuri din blocul comunitar.

Cu mai puţin de trei luni până la ieşirea Marii Britanii din UE, premierul Theresa May încearcă să obţină sprijinul parlamentului pentru acordul său privind Brexit-ul, crescând riscul ca Londra să iasă din blocul comunitar fără un acord. O ieşire fără acord este scenariul implicit dacă înţelegerea propusă de May este respinsă, iar perspectiva unor întreruperi în lanţul de alimentare şi a blocării porturilor a determinat în ultimele săptămâni companiile şi guvernul să dezvolte planuri pentru situaţii neprevăzute.

Unii susţinători ai Brexit-ului spun că o ieşire fără acord este singura cale de a părăsi blocul comunitar şi că atenţionările privind consecinţele economice au fost exagerate pentru a se obţine sprijinul pentru acordul premierului May.

Deputaţii britanici se vor pronunţa pe 15 ianuarie asupra acordului de Brexit negociat între Londra şi Uniunea Europeană, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Downing Street. Dezbaterile privind acest text vor fi reluate miercuri şi joi în Camera Comunelor şi ar putea să se prelungească până vineri. Adoptarea acordului este însă sub semnul întrebării, atâta timp cât conţinutul acestuia îi nemulţumeşte atât pe susţinătorii Brexitului, cât şi pe eurofili.