Douăzeci şi şase de persoane au fost arestate marţi în Franţa şi Belgia, în ancheta deschisă după ce 39 de migranţi vietnamezi au fost descoperiţi morţi într-un camion frigorific, într-un parc industrial la est de Londra, în octombrie 2019.

În Belgia au fost arestaţi 11 vietnamezi şi doi marocani, iar în regiunea pariziană au fost reţinute alte 13 persoane. Cei arestaţi sunt suspectaţi şi de implicare într-un amplu trafic de trafic de persoane între Franţa, Belgia şi Marea Britanie, au informat miercuri parchetul din Paris şi parchetul federal belgian. Parchetul francez nu a precizat naţionalitatea lor, dar, conform unei surse apropiate dosarului, este vorba în principal tot de vietnamezi.

La 23 octombrie 2019, 39 de persoane - 31 de bărbaţi, printre care doi adolescenţi de 15 ani, şi opt femei - au fost găsite decedate într-un camion frigorific al cărui container sosise de la Zeebrugge, Belgia. O parte dintre victime stătuseră în Belgia înainte de plecare, a precizat parchetul federal într-un comunicat.

Ancheta cu privire la această tragedie este purtată în comun de Marea Britanie, Irlanda, Franţa şi Belgia. Marţi au avut loc 16 percheziţii pe teritoriul belgian, în principal la Bruxelles, iar 13 persoane au fost arestate: 11 vietnamezi şi doi marocani.

„Filiera creată de traficanţi este bănuită că a transportat până la mai multe zeci de persoane în fiecare zi timp de mai multe luni”, indică parchetul belgian.

„Organizaţia se concentra pe transportul de refugiaţi veniţi din Asia, în special din Vietnam”, şi este „suspectată că a făcut posibil” transportul celor 39 migranţi descoperiţi morţi la 23 octombrie de poliţia britanică într-o zonă industrială din Gray (Essex). Drama, care a avut răsunet internaţional, a scos la lumină pericolele imigraţiei clandestine, cu traficanţi lipsiţi de scrupule care profită de vulnerabilitatea victimelor, care ajung adesea în slujbe precare, într-un statut de semi-sclavie în Marea Britanie.

În această lună mai avut loc o arestare, în Irlanda, unde a fost reţinut presupusul organizator al rotaţiei şoferilor care a condus la tragedia vietnamezilor.

În ancheta din Marea Britanie au fost deja inculpate cinci persoane, printre care Maurice Robinson, şoferul camionului interceptat la Grays. În faţa unui tribunal din Londra, el a pledat vinovat de omor din culpă.