Parlamentul regional al Cataloniei va avea joi o ședință de plen, a anunțat, luni, un membru al Parlamentului regional, în contextul în care liderul catalan Carles Puigdemont avertizase că Legislativul regional ar putea vota o declarație de independență.

Potrivit sursei citate, Puigdemont a convocat Parlamentul regional catalan pentru a dezbate și a vota poziția regiunii, după ce Guvernul de la Madrid a inițiat procedurile pentru a prelua controlul asupra Cataloniei. „Cer Parlamentului să organizeze o sesiune plenară în care noi, reprezentanții suveranității cetățenilor, vom putea să decidem în privința acestei încercări de a lichida guvernarea autonomă și democrația din Catalonia ... și să acționăm în consecință. Suntem mai hotărâți ca niciodată”, a declarat liderul catalan. Aceste declarații ale lui Puigdemont au fost percepute la Madrid drept un avertisment că regiunea catalană ar putea să-și declare în mod formal independența. Săptămâna trecută, Puigdemont a transmis o scrisoare Madridului în care a precizat că Parlamentul catalan ar putea vota declarația de independență, dacă premierul Rajoy va activa articolul 155 din Constituția spaniolă și dacă va refuza negocierile cu liderii regiunii catalane. Ulterior, Guvernul spaniol a anunțat că a decis să activeze Articolul 155 din Constituția Spaniei.

Măsurile trebuie să treacă de votul Senatului, unde formațiunea conservatoare Partidul Popular, condusă de către Mariano Rajoy, deține majoritatea. Senatul ar urma să se pronunțe vineri pe această temă.

În plus, Raul Romeva, purtătorul de cuvânt al Departamentului pentru Afaceri Externe din Catalonia, a declarat, luni, că este încrezător că autoritățile din Catalonia, inclusiv forțele de ordine din regiune, vor sfida încercările Madridului de a prelua controlul asupra regiunii.

„Nu e ca și cum am refuza ordinele, pentru că nu e o decizie personală. Este o decizie luată de șapte milioane de oameni. Din această perspectivă, sunt convins că toți funcționarii publici din Catalonia vor urma instrucțiunile date de instituțiile legitime pe care le avem în Catalonia”, a declarat Romeva.